Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.03.2019 12:32:22, aktualizováno 24.03.2019 09:02:15

Goolsbee: Obchodní války mohou napáchat podobné škody jako prasknutí internetové bubliny


Americký prezident Donald Trump označuje současný vývoj v americké ekonomice jako nejlepší v historii, ale profesor ekonomie na University of Chicago Austan Goolsbee se domnívá, že někteří ekonomové jsou naopak nervózní. Příčinou je zpomalující tempo růstu HDP. Model GDPNow z Federal Reserve Bank of Atlanta dokonce ukazuje, že v letošním čtvrtletí by růst mohl klesnout pod 1 %. Je možné, že by například obchodní spory s Čínou dokázaly poslat celé hospodářství do recese? Vláda tvrdí, že z hlediska velikosti celé ekonomiky jde o málo významné věci, ale Goolsbee poukazuje na to, že recese nemusí vždy spustit nějaký velký šok.

I malé šoky mohou způsobit vážné škody, a to v případě, že významně dolehnou na sentiment domácností a firemního sektoru. A právě v případě obchodních válek k tomu v minulosti docházelo. Vláda je ovšem stále optimistická a věří, že obchodní dohody s Čínou bude dosaženo. Exporty pak představují jen asi 12 % americké ekonomiky, z toho vývozy do Číny dosahují přibližně jedné desetiny. Takže propuknutí obchodní války s ní by mělo na HDP dopad menší než 1 %. Podobně zanedbatelný se zdá být dopad uzavření vlády.

Goolsbee ovšem tvrdí, že podobné úvahy jsou příliš zjednodušené. Za příklad dává recesi roku 2001, které je obecně připisováno prasknutí internetové bubliny. Jenže zde je nutno dodat, že tento sektor v té době představoval asi 2 % celé ekonomiky a pokud bychom uvažovali podobně jako u zmíněných obchodních válek, neměl ani vyvolat žádné vážnější problémy. Jenže je vyvolal.

Důvod, proč internetová bublina napáchala tolik škod, spočíval v tom, že negativní nálada dolehla i na zbytek ekonomiky, spotřebitelská důvěra se propadla, podniky přestaly investovat. Takže bychom podle ekonoma neměli podceňovat ani zdánlivě méně významné události, jako je uzavření americké vlády kvůli sporům prezidenta s opozicí. Navíc platí, že ekonomové většinou nástup recese nevnímají a i to se ukázalo v roce 2001. Například v červnu toho roku se jen 7 % ekonomů z měsíčního průzkumu Blue Chip domnívalo, že recese již probíhá.

Zdroj: The New York Times

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688