TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  19.03.2019 10:34:49

Vyšší rodičovská nebude pro všechny

Zvýšení rodičovského příspěvku ze současných 220 tisíc na 300 tisíc korun rozzlobilo tisíce rodičů. Růst se totiž má podle dohody koaliční rady týkat pouze dětí, které se narodí po 1. lednu 2020.

Koaliční rada v pondělí večer schválila kompromisní návrh na zvýšení rodičovského příspěvku. Rodiče dětí narozených po 1. lednu 2020 by nově měli čerpat dávku ve výši 300 tisíc korun. V současnosti příspěvek činí 220 tisíc korun. Tisíce lidí ale návrh rozčílil.

Zvýšení příspěvku se totiž mělo přitom podle původního plánu ministerstva práce a sociálních věcí týkat rodičů všech dětí, kteří ho v době schválení čerpají. To znamená, že o zbývajících 80 tisíc korun by mohli zpětně žádat i rodiče dětí, které jsou k 1. lednu 2020 mladší čtyř let.

O růstu rodičovského příspěvku se dohadovaly především ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ministryně financí Alena Schillerová. Pokud by platilo zvýšení pro rodiče všech dětí do čtyř let, státní kasu by to stálo o zhruba tři miliardy korun více.

Návrh je zatím na začátku legislativního procesu. Po projednání na koaliční radě ho bude řešit ještě vláda, poté ho musí v rámci novely zákona o státní podpoře schválit parlament a podepsat prezident. Je proto možné, že se bude znění novely ještě měnit.

I přesto návrh rozzuřil rodiče, kteří mají doma malé děti, na které příspěvek čerpají nebo čerpali. Petici za rodičovský příspěvek i pro děti do čtyř let za necelých 24 hodin podepsalo deset tisíc lidí. Někteří z nich chystají také demonstraci před ministerstvem práce a sociálních věcí.

"Proč má moje tříměsíční dítě méně peněz na náklady než to, co se narodí po 1. 1. 2020? Méně jí? Méně roste? Chodí boso? Nebo kde je ten rozdíl 80 tisíc?" ptá se na facebooku Tereza. "Jsem týden po porodu třetího dítěte. Je to diskriminační," souhlasí Denisa.

Rodičovský příspěvek je finanční pomoc rodičům s dětmi do čtyř let. Mají na něj nárok ženy i muži, minimální doba čerpání je sedm měsíců a výše měsíčního příspěvku se liší podle délky čerpání. Dávky se vyřizují na úřadu práce a rodiny je mohou čerpat pouze na nejmladší dítě.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688