Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.03.2019 06:03:42

Lovci versus sběrači, aneb prognóza Moody´s pro pasivní investice

Pasivní investování stále více v kurzu. Ratingová agentura Moody´s Investor Services dokonce tvrdí, že pasivní investice v USA předstihnou do roku 2021 aktivní “sběrače” akcií.

Uchráněna není ani Evropa. Podíl pasivních aktiv tu do roku 2025 stoupne na zhruba čtvrtinu veškerých aktiv ve správě. Loni tento podíl dosahoval 14,5 procenta, předpokládá Moody´s.

Posun směrem k pasivnímu investování postupuje rychleji v posledních letech, od loňského roku má nástroje pasivního investování ve své nabídce také Patria Finance. Klienti si volí levnější produkty, které sledují výkonnost indexů, a schopnosti správce fondu, které by se týkaly výběru aktiv, už je tolik nezajímají. Jenom loni odteklo z aktivně řízených fondů zatím nejvíce finančních prostředků za jediný rok, ukazují data společnosti Investment Company Institute.

Podle údajů EPFR Global dosahovala na konci loňského roku aktiva v pasivních fondech v USA objemu 5,7 bilionu USD. V aktivních fondech tou dobou parkovalo 7 bilionů USD.

V akciových pasivních fondech, které kopírují indexy zahrnující firmy s velkou tržní hodnotou, měli investoři na Silvestra loňského roku 2,93 bilionu USD. V analogických aktivních fondech to bylo 2,84 bilionu USD, ukazují data společnosti Morningstar.

Poptávka po levných investičních nástrojích nepolevuje ani na globální úrovni. Jenom loni přilákaly strategie pasivního investování zhruba 472 miliard USD v podobě nových investic. Aktivně spravované fondy přišly o 488 miliard USD.

Posun směrem k pasivnímu investování posílí soutěžení mezi aktivními manažery, uvedl Moody´s. To ale neznamená, že by si nekonkurovali poskytovatelé pasivních investičních nástrojů. Je tomu právě naopak, konkurence na trhu se zvýšila. Odvětví stále dominují BlackRock, Vanguard a State Street, do sektoru ale vstupují další…takže už tak tenounké poplatky mohou být ještě tenčí.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688