Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  19.03.2019 06:19:03

TMR svolává valnou hromadu, akcionáři i přes zisk opět bez dividendy?


Slovenská společnost Tatry Mountain Resorts (TMR), která mj. provozuje lyžařská střediska či hotely na Slovensku, v České republice a v Polsku svolala každoroční valnou hromadu tentokrát na středu 17. dubna. Ttradičně do hotelu Holiday Village Tatralandia v Liptovském Mikuláši. Akcionáři mohou, díky "akcionářskému klubu", opět využít výhodnějších cen při případném prodlouženém pobytu.

Hospodaření TMR

Za fiskální rok 2017/18 končící k loňskému 31. říjnu mateřská společnost meziročně snížila čistý zisk o zhruba 18 % na 7,57 mil. EUR (194 mil. ). Konsolidovaný zisk TMR pak však propadl o 55 % na 3,2 mil. EUR, tj. 0,48 EUR/akcii (12,30 ).

Konsolidované tržby společnosti přitom rostly dvouciferným tempem o 13,1 % na 108,3 mil. EUR, provozní zisk EBITDA o 8,6 % na 34,2 mil. EUR. V těchto parametrech společnost překonala své managementem stanovené cíle – tržby 105 mil. EUR, EBITDA 33,5 mil. EUR. Výsledky každopádně ukázaly na slabší druhé pololetí, když lze zmínit např. samotný čistý zisk, který v úvodní části roku dosáhl dokonce 12,2 mil. EUR (312,5 mil. ). Celoroční výsledek v čistém zisku značně snížily především rostoucí náklady, a to jak osobní či i samotné provozní. Dále také odpisy a úrokové náklady. Zmínit lze meziroční růst byznysu ve většině segmentů. Snížené tržby kromě nejádrových realitních projektů vykázaly jen zábavní parky.

Odměny managementu

V meziročním srovnání lze vysledovat výrazný nárůst nákladů pro vrcholový management. Zatímco základní ohodnocení vzrostlo meziročně jen nevýrazně, mimořádné odměny poskočily o více než třetinu. Celkově tak společnost vydala na management 2,18 mil. EUR, tj. v přepočtu 55,8 mil. . O rok dříve to bylo „jen“ 1,79 mil. EUR.

Zadlužení dále vzrostlo

TMR v říjnu vydala další dluhopisy, tentokrát v objemu 90 mil. EUR. Celková zadluženost ke konci účetního období meziročně vzrostla z 279 mil. EUR na 354 mil. EUR. Díky zmiňovaným dluhopisům společnost ke konci října disponovala likvidními prostředky ve výši 54,5 mil EUR. Pro akcionáře je jistě důležitým údajem samotné vlastní jmění, které se meziročně jen nepatrně zvýšilo na 113,8 mil. EUR. Na akcii tedy dosahovalo zhruba 17 EUR, tj. 435 .

Investice překonaly plán

Zatímco TMR plánovalo za uplynulý fiskální rok investovat do rozvoje na 40 mil EUR, realita byla nakonec podstatně vyšší. Kapitálové investice dosáhly zhruba 54 mil. EUR (1,38 mld. ), přičemž ani ne třetina směřovala na Slovensko. Výrazně se opět investovalo v polském středisku Szczyrku či zábavním parku Legendia.

Dividendová politika beze změny

Od doby co společnost snížila razantně základní jmění a změnila svou kapitálovou strukturu zvýšeným zadlužením, resp. vydáním dluhopisů, se akcionáři od roku 2013 dividendy nedočkali. A to přestože firma dokázala v minulých letech vygenerovat zisk. Také za uplynulé účetní období vedení společnosti navrhuje nevyplatit dividendu. Zisk by měl být po doplnění rezervního fondu a i úhrady ztráty z minulého období a sociálního fondu převeden na účet nerozděleného zisku.

Rozhodující samozřejmě budou hlasy samotných akcionářů Jejich struktura se nicméně, z hlediska těch hlavních, meziročně prakticky nezměnila. Lze tak očekávat opět podporu návrhu managementu. Zmínit závěrem lze, že loni se valné hromady zúčastnilo celkem 47 akcionářů disponující v souhrnu více než 3,64 mil. akcií, tedy zhruba 54 %.

Akcionářská struktura TMR (k 13.2.2019)


Zdroj: TMR

Akcie TMR na pražské burze již deset dní nezaznamenaly žádný obchod. Naposledy 8. března se zobchodovalo 120 akcií při závěrečném kurzu 760 . Na domovské „likvidnější“ burze v Bratislavě titul v pondělí uzavřel na 29,20 EUR (748 ).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688