Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Investice  |  18.03.2019 18:17:13

Oběti lichvy v USA – malé společnosti a kupci aut

Lichva a její regulace jsou tématem starým tisíce let, které s různou intenzitou rezonuje společností. Zatímco v České republice máme po zpřísnění podmínek ze strany ČNB a novele občanského zákoníku z roku 2014 na chvíli „pokoj“, v USA nyní toto téma rezonuje minimálně na východním a západním pobřeží.

New York řeší dva problémy najednou

Na východě USA se nyní stává tématem získávajícím pozornost rostoucí objem půjček sjednaných tzv. „cash-advance“ společnostmi, jež se díky modifikaci produktu vyhýbají regulaci maximální výše úrokových sazeb. Do potíží se v tomto směru dostávají převážně malé společnosti, které se potýkají se zhoršeným přístupem k úvěrováním skrze bankovní úvěry a zároveň se potýkají s nepříznivým cash-flow. Systém, kdy je těmto společnostem před-schválen úvěrový rámec, jehož čerpání je úročeno sazbou v řádech stovek procent, nabírá na velikosti a již se dostává i na přední stránky odborných médií. První hlasy o nutnosti regulace „cash-advance“ společností na sebe nenechaly dlouho čekat. Uvidíme tedy, jestli světlo finančního světa spatří nový typ regulace, tentokrát chránící právnické osoby.

Prodejci aut objevili zlatý důl

Pozornost v New Yorku budí i fakt, že úvěry s velmi vysokými úrokovými sazbami začínají ve velkém poskytovat i prodejci aut. Umožňuje jim to skutečnost, že omezení maximální výše úroku 25 % ročně se nevztahuje právě na úvěry na automobily. Dealeři aut tak mají prozatím žně a poskytování půjček se pro ně stalo velmi zajímavým businessem (toto téma asi není dále nutné rozebírat, i v České republice si zejména autobazary vylepšují hospodářské výsledky úvěry na auto s RPSN přes 40 %).

Regulacemi svázaný úvěrový trh Kalifornie volá po „aktualizaci“

Na druhé straně USA, konkrétně v Kalifornii, je naopak tématem nedostatečný stav stávající regulace, zejména pak skutečnost, že regulace úrokových sazeb se nevztahuje na půjčky ve výši 2 500 dolarů a výše. Tato částka se zdá být příliš nízká na to, aby ochránila spotřebitele a objevují se hlasy po jejím výrazném navýšení. Kalifornie je přitom státem s poměrně propracovanou regulací úvěrového trhu, na kterém již dnes není jednoduché půjčky poskytovat.

Žraločí půjčky jako součást „prémiových“ cenných papírů

Vzpomínáte na doby, kdy finanční soustavy napříč vyspělými zeměmi „kosily“ nečitelné finanční produkty s prvotřídním hodnocením, jejichž součástí byly i cenné papíry opírající se o hypotéky poskytnuté méně bonitním žadatelům? Zdá se, že tento příběh bude mít brzy pokračování, neboť v USA vyplouvá na povrch, že běžnou součástí investičních produktů poskytovaných i velkými bankami jsou i cenné papíry podložené půjčkami na pořízení automobilu poskytnuté lidem s nízkými příjmy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688