Renovace pergoly: s lazurou se pracuje snadno

Povrch dřeva je nejprve nutné připravit

Rychle a pohodlně natřít dřevěné obložení domu, podbití střechy, zvelebit okna či dveře nebo zrenovovat pergolu je asi snem každého, kdo pečuje o rodinný dům nebo chalupu.

Bondex Perfect je tixotropní lazura, s níž se dobře pracuje, protože díky své gelové konzistenci nestéká ze štětce, je vodou ředitelná a rychleschnoucí. Zvýrazňuje strukturu dřeva a vytváří hedvábně lesklý povrch. Je vhodná pro všechny druhy dřeva a dřevěné prvky zejména v exteriéru. Obsahuje nanočástice, které pronikají hlouběji do dřeva než pigmenty tradičních lazur a pomáhají chránit dřevo proti působení UV záření. Na povrchu vytváří film proti houbám a zamodrání. Pokud je třeba provést druhý nátěr, můžeme ho nanést už po 3 hodinách. Výhodou je i trvanlivost nátěru, jeho obnova je obvykle nutná až po pěti letech.

Renovace pergoly

I povrch zdravého dřeva je pro natírání nejprve nutné připravit – lehce zbrousit a zbavit všech nečistot. Kdyby bylo dřevo viditelně poškozené, je třeba zbrousit jeho povrch důkladně (až na zdravé dřevo), impregnovat napouštědlem a teprve potom provést nátěr lazurou.

Pokud během broušení narazíme na pryskyřici, je určitě dobré ji pečlivě vytřít hadříkem namočeným v nitroředidle. My jsme použili C 6000. Smůla pak nezalepí brusný papír, ale hlavně nebude následně narušovat nátěr lazurou. Prasklinami v nátěru by se do dřeva dostávala vlhkost.

Tip: Hadřík namočený do ředidla necháme rozprostřený vyschnout na vzduchu. Pokud bychom ho zapomněli někde zmačkaný v rohu místnosti, mohlo by dojít k samovznícení unikajících výparů.

S lazurou se pracuje velmi snadno. Díky tixotropní konzistenci nestéká ze štětce, ani když natíráte strop pergoly nebo třeba podbití střechy.

Schne asi tři hodny. Pokud je třeba druhý nátěr (kvůli kvalitě podkladu nebo např. u světlejších odstínů), dá se stihnout za jediný den.

Vydatnost nátěru je 10–15 m2/l. Na jeden nátěr pergoly nám tak stačilo 0,75litrové balení.

Tipy pro správné natírání v exteriéru

1. Sledujte předpověď počasí.

Pokud má večer pršet, raději práci odložte. Ona neuteče. Vyhněte se natírání v mrazu nebo za příliš chladných dnů, nenatírejte ale ani při nadmíru vysoké vlhkosti vzduchu či na přímém slunci. Nejlepší jsou teploty v rozmezí 20 až 25 stupňů Celsia, vlhkost vzduchu by neměla přesáhnout 75 procent. 

2. Vyberte si plochý štětec.

Pro nanášení nátěrových hmot, které rychle zasychají a lehce se roztírají (vodou ředitelné), jsou nejvhodnější ploché štětce. Při natírání zabírají větší plochu a práce jde rychle od ruky.

3. Natírejte po létech, ne po letech.

vodou ředitelnými barvami a nátěry pracujte pečlivě, ale rychle. Tahy štětcem veďte po směru vláken dřeva. Natřít dřevo jednou provždy nestačí. Nátěr na dřevu v exteriéru i interiéru musíte pravidelně obnovovat, aby vydržel co nejdéle.

 Autor: Markéta Rejmonová

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada