Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.03.2019 17:28:45

Summary: Čísla od Oracle skrývají trhliny, Broadcom podpořil sektor polovodičů

Vývojář firemního software Oracle publikoval na první pohled uspokojivé výsledky, při bližším zkoumání se však ukazují značné trhliny. Tržby ubraly 2 % yoy na 9,6 mld. USD, což víceméně souhlasí s konsensem trhu. Provozní marže narostla o 60 bps yoy a nyní se nachází na 44,5 %. Tohle byl asi nejsvětlejší bod celého oznámení. Zásluhou toho posílil čistý zisk na akcii o 5 % yoy a usadil se na 0,87 USD s predikcemi trhu udávajícími 0,84 USD.

Zmiňovanými trhlinami je pomalý přechod na cloudovou distribuci svých služeb, kde Oracle dost zaostává za svými konkurenty. Divize Cloud services & license support v sobě ukrývá sice kromě cloudu i softwarové licence a zákaznickou podporu, avšak trend je jasný. Růst tržeb za poslední 4 kvartály vypadá následovně: +7 % yoy; +4 % yoy; +3 % yoy a nyní už jen +1 % yoy. Takovéto vleklé tempo je v době explodující poptávky po cloudu až smutné.

Výhled na další kvartál je při intervalu tržeb 10,8 až 11,02 mld. USD vlastně úplně stejný jako naposled, jelikož také implikuje stagnaci nebo až pokles o 2 % yoy. Konsensus se navíc nachází až na 11,15 mld. USD. Čistý zisk na akcii si vede už o něco lépe – plánovaný interval 1,05 až 1,08 USD dokázal konsensus mírně překročit. Ukazuje se, že management má nákladové položky pevněji v rukách.

Akcie Oracle obchodují na včerejší zavírací ceně.

Adobe F1Q19

Zaváhání předešlých výsledků je to tam a vývojář kreativního software se vrací zpátky na dráhu dobrých čísel s malým pozitivním překvapením. Tržby nabírají 25 % yoy na 2,6 mld. USD a konsensus překonávají o 100 mil. USD. Provozní marže se sice zúžila o 3,7 p.b. yoy na 37,7 %, nicméně provozní zisk stejně dokázal narůst o 15 % yoy. Čistý zisk na akcii poskočil o 10 % yoy na 1,71 USD (kons. 1,61 USD).

Balíček nástrojů Creative Cloud, z něhož teče hlavní část tržeb, nadále zpomaluje svůj růst, avšak výsledek +22 % yoy je více než uspokojivý. Anualizované tržby tohoto segmentu si mezikvartálně přihazují dalších 200 mil. USD a dosahují již 6,2 mld. USD. V kvartálu F4Q18 proběhla akvizice a konsolidace společnosti Marketo, která byla vsunuta do divize Digital Experience (marketingové nástroje). To vysvětluje dramatický nárůst tržeb této části byznysu o 35 % yoy na 750 mil. USD.

Výhled na další kvartál předpokládá růst tržeb o 23 % yoy na 2,7 mld. USD, z čehož vyvozujeme, že Creative Cloud bude dál zpomalovat. Digital Experience by si měla opět přihodit více než 30 % yoy a čistý zisk na akcii alespoň 7 % yoy na 1,77 USD. Ve srovnání s očekáváním trhu jsou tyto odhady spíše konzervativnějšího charakteru, což je trend charakteristický pro celou výsledkovou sezonu.

Akcie reagují na slabší výhled a klesají o 4 %.

Facebook (Investiční tipy)

Druhý perný den v řadě zažívají akcie Facebook po odchodu několika lidí z vrcholného managementu. V době psaní textu je cena akcií proti včerejšku nižší o 2,5 %, nicméně místy byl pokles hluboký až 4 %.

Broadcom F1Q19

Výrobce polovodičů a jeden z hlavních hráčů tohoto sektoru se svými výsledky a výhledem podpořil akcie celého polovodičového sektoru a poslal je dál vzhůru. Tržby za poslední kvartál se držely konsensu, potěšila však hrubá marže rozšiřující se až o 7 p.b. yoy na 71 %. Čistý zisk na akcii narostl o 8 % yoy na 5,55 USD (kons. 5,23 USD).

Výhled na celý rok 2019 maluje tržby až ve výši 24,5 mld. USD, což by značilo růst o 17 % yoy (kons. 24,4 mld. USD). Pro nás jsou však hlavním pozitivem kapitálové výdaje, které management plánuje v okolí 550 mil. USD. Při pohledu do minulosti (FY2018: 650 mil. USD a FY2017: 1,1 mld. USD) je jasné, že si vedení uvědomuje problémy nadbytečných výrobních kapacit a nebude se snažit za každou cenu uzmout co největší část trhu pro sebe.

Jak jsme říkali, oznámení pomohlo celému sektoru a zatímco samotný Broadcom posiluje o více než 10 %, Philadelphia Semiconductor Index si přihazuje 3 % a blíží se tím pádem ke svému historickému maximu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688