Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  14.03.2019 13:06:48

Útlum čínské ekonomiky dopadá na zaměstnanost, objevují se známky zotavení

Zpomalení čínské ekonomiky se během prvních dvou měsíců roku prohloubilo a nezaměstnanost prudce stoupla. Čínské vedení se přitom snaží povzbudit růst investicemi a podpůrnými opatřeními, podle analytiků agentury Reuters ale nelze čekat výraznější obrat hospodářství dříve než v létě.

Nevalná data

Průmyslová výroba zažila nejhorší začátek roku za deset let. Maloobchodní tržby rostou nejpomaleji od roku 2012. Únorová nezaměstnanost vyskočila na 5,3 % z prosincových 4,9 % - tedy nejvýše za dva roky. Ochlazení v prvních dvou měsících vykázal i nemovitostní a automobilový trh. Hodnota prodaných domů se meziročně snížila o 4,5 procenta, loni ve stejném období naopak o 14,7 procenta stoupla.

Na největším automobilovém trhu na světě se v porovnání se stejným obdobím loňského roku podle údajů čínského svazu výrobců automobilů (CAAM) prodalo o 17,5 procenta méně osobních vozů. Po započtení nákladních aut a autobusů prodej klesl o 15 procent na 3,8 milionu.

Nárůst o 8,2 procenta naopak vykázal maloobchod, který tak překonal očekávání analytiků. Odhady překonaly také investice do takzvaných fixních aktiv, tedy do továren či infrastruktury. Zvýšily se o 6,1 procenta.

Zjistit pravý stav kondice čínské ekonomiky ale bývá začátkem roku těžší, protože do něj spadají dlouhé oslavy nového lunárního roku, které bývají každý rok v jiném termínu. Ekonomové proto často kombinují údaje za leden a únor, aby získali jasnější obrázek.

Zaměstnanost především

Na pozadí zpomalující světové poptávky a domácího oslabení přichází růst nezaměstnanosti pouze několik dnů poté, co premiér Li Kche-čchiang oznámil jako klíčovou součást hospodářské politiky v následujících letech strategii „zaměstnanost především“. Nezaměstnanost tak ovlivní kalkulace tvůrců politik ohledně toho, zda a kdy budou potřebná další stimulační opatření na podporu druhé největší ekonomiky světa.

Nárůst míry nezaměstnanosti dokazuje rostoucí tlak americko-čínské obchodní války na stabilitu čínských pracovních míst,“ řekl Tommy Sie, ekonom u singapurské Oversea-Chinese Banking. „Pozitivní je, že poptávka se prozatím zdá být odolná. Reakcelerace fixních investic ukazuje, že začíná působit proaktivní fiskální politika Číny. Je tu slušná šance, že růst fixních investic už dosáhl svého dna.“

Tvůrci politiky během probíhajícího Všečínského shromáždění lidových zástupců v Pekingu naznačili, že na snížení dopadu zpomalení ekonomiky nenasadí investiční boom financovaný dluhem a že v hledáčku stimulu bude hlavně snížení daní. Vláda ohlásila daňové škrty za bezprecedentní skoro 2 biliony jüanů, ale skutečná částka by mohla nakonec být podle ministra financí Liou Kchuna ještě vyšší.

„Zavedli jsme celou řadu politik, včetně osekání byrokracie, snížení daní a poplatků,“ řekl Mao. „Až se tyto politiky postupně zavedou, budou investice, doufejme, pokračovat v trendu stabilizace a zlepšení.“

Růst zůstane v následujících měsících pod tlakem kvůli zpomalujícím vývozům a slabému sentimentu, ale půdu pod nohama by měly naleznout ve druhém kvartálu, kdy v systému začnou fungovat stimuly a obchodní napětí s USA poleví, dodal Louis Kuijs, hlavní ekonom pro Asii u hongkongské Oxford Economics.

Druhá největší ekonomika světa zpomalovala i loni. Její růst zvolnil na 6,6 procenta z 6,8 procenta o rok dříve a byl nejnižší od roku 1990. Vláda se snaží ekonomiku více orientovat na spotřebu a méně na vývoz, což přinese další zpomalení tempa růstu. Na letošní rok si vláda stanovila cíl růstu HDP na 6,0 až 6,5 procenta.

Zdroj: Bloomberg, ČTK


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688