Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  13.03.2019 22:42:50

13. března: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Akciové indexy ve Spojených státech posílily, v čele se zdravotnickými společnostmi. Náladu na trhu zlepšila i nejnovější makroekonomická data. Mírný zisk si připsaly rovněž akcie Boeingu, přestože prezident Donald Trump oznámil, že se USA přidají k dalším zemím a zakáží létat některým letadlům Boeing 737 MAX. Na devizových trzích oslaboval dolar, prudce naopak zpevnila britská libra.

Index Dow přidal 0,58 % na 25 702,89 bodu, širší S&P 500 zpevnil o 0,69 % na 2 810,92 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil také o 0,69 % na 7 643,41 bodu. Index volatility VIX klesl o 2,61 % na 13,41 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o jeden bazický bod na 2,61 %.

Akcie amerického výrobce letadel Boeing (+0,46 %) nejprve po dvou výrazných poklesech v předchozích dnech zpevňovaly, zisky ale smazaly po zprávě, že se Kanada rozhodla zakázat provoz letadel Boeing 737 MAX v reakci na druhou smrtelnou nehodu stroje za méně než půl roku. Akcie Boeingu klesaly dosud sedm seancí za sebou a jejich pokles výrazně zrychlil tento týden po nehodě letadla etiopských aerolinek. V podvečer se k zákazu připojily i samotné Spojené státy.

Akcie Boeingu za pondělí a úterý klesly zhruba o 11 %, v úterý uzavřely na 375,41 USD. Hodnota firmy tak za dva dny klesla o 26,6 miliardy USD. Ve středu nakonec po přechodném propadu uzavřely akcie výrobce letadel o půl procenta výše než v úterý. Podobně strmě po úvodním růstu klesaly akcie aerolinek Southwest Airlines (+0,42 %), nakonec ale také mírně zpevnily.

Ve středu se dařilo akciím všech velkých technologických firem (Alphabet +0,15 %, Apple +0,44 %, Facebook +0,84 %, Microsoft +0,77 %, Amazon +1,06 %), silnou seanci zaznamenaly také cenné papíry společnosti NVIDIA (+3,75 %). Podle některých analytiků lze vnímat solidní výkonnost technologických firem v posledních dnech jako znamení toho, že investoři věří v uzavření dohody o vzájemném obchodu USA a Číny.

NEJHORŠÍ DOBA NA VSTUP NA AMERICKÝ AKCIOVÝ TRH

Americký dolar oslaboval. Hlavním důvodem byla nejnovější statistika z USA, která posílila pravděpodobnost, že americká centrální banka v brzké době k dalšímu zvýšení úrokových sazeb nepřistoupí. Před hlasováním v britském parlamentu, které má vyloučit odchod Británie z EU bez dohody, posilovala britská libra, po očekávaném neschválení možnosti opustit EU bez dohody britská měna zvýraznila zisky a zaznamenala nejsilnější růst za zhruba dva roky.

Ministerstvo práce USA uvedlo, že výrobní ceny v únoru narostly nejpomaleji za více než rok a půl. To je podle analytiků další důkaz, že inflační tlaky jsou mírné, což podporuje současný přístup Fedu, tedy zatím úroky nezvyšovat.

TWEETY (NEJEN) O AMERICKÝCH DLUZÍCH

Investoři na devizovém trhu zůstávají obezřetní a čekají na další informace o politických jednáních ve Spojeném království. Ve čtvrtek bude tamní parlament hlasovat o tom, zda termín odchodu z EU odložit. Nyní je stanoven na 29. března, hovoří se o zhruba dvouměsíčním posunu. Analytik Shahab Jalinoos z Credit Suisse agentuře Reuters řekl, že úterní hlasování v britském parlamentu víceméně dopadlo tak, jak trh očekával. "Teď je potřeba počkat, uvidíme, co přijde dalšího. V tuto chvíli je zde tolik permutací a kombinací, že si trh zatím udělal pauzu," dodal.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, klesl o 0,5 % na 96,49 bodu. Euro k dolaru zpevnilo o 0,4 % na 1,1336 USD, dolar k japonskému jenu odepsal 0,2 % na 111,12 JPY. Britská libra vůči dolaru posílila o 2,1 % na 1,3345 USD a k euru o 1,6 % na 1,1773 eura.

Ceny ropy ve středu výrazně rostly. Podle analytiků reagují na zprávy o nečekaném poklesu zásob suroviny v USA a o nižších plánovaných dodávkách ropy na trh od jednoho z největších světových producentů.

DOBRÉ MĚSÍCE PRO ROPU?

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) uvedl, že zásoby ropy v uplynulém týdnu v USA klesly o 3,9 milionu barelů. Analytici čekali naopak růst zásob o 2,7 milionu barelů. Důvodem je vyšší produkce rafinérií.

Saúdská Arábie v pondělí uvedla, že s cílem omezit nadměrné dodávky ropy na trh a podpořit ceny hodlá příští měsíc snížit vývoz suroviny pod sedm milionů barelů denně. Těžba ropy by měla zůstat pod deseti miliony barelů denně. V rámci dohody o těžbě kartelu OPEC a jeho spojenců se země zavázala, že bude těžit nanejvýše 10,31 milionu barelů ropy denně.

OPEC a jeho spojenci se loni dohodli, že od ledna sníží dodávky ropy na trh, aby podpořili cenu suroviny. Tento týden ruské tiskové agentury oznámily, že Saúdská Arábie navrhuje, aby dohoda byla prodloužena až do konce roku, napsala agentura Reuters.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688