Krach leteckých společností poškodil klienty: než uplatníte letenky, můžete o peníze přijít

Stovky Čechů přišly o své peníze kvůli krachu leteckých společností Germania a British Midland Regional. Dopravci nabízeli místa k prodeji v rezervačních systémech do poslední chvíle, a tak cestující, kteří se nepojistili proti úpadku letecké společnosti, nejenže neodletí, ale nemají ani nárok na vrácení peněz.

Začátkem února oznámil ukončení provozu německý dopravce Germania. Společnost se potýkala se ztrátami několik let. Čeští zákazníci jejich linky nejčastěji využívali na trasách z Drážďan. Následně oznámila konec činnosti i letecká společnost British Midland Regional, která zajišťovala mj. spojení mezi Brnem a Mnichovem. Důvodem byla jednak nejistá situace v souvislosti s Brexitem, jednak vzrůst ceny paliv.

Letecké společnosti na rozdíl od cestovních kanceláří nemají ze zákona povinnost pojistit se pro případ úpadku. V případě, že letecká společnost zkrachuje dříve, než uplatníte letenky, můžete o peníze nadobro přijít. Jediná možnost, jak mohou cestující těmto nepříjemnostem předejít, je využít pojištění pro případ krachu letecké společnosti, které nabízejí specializovaní prodejci letenek,“ říká Josef Trejbal, ředitel letenkového portálu Letuška.cz.

Doporučuje též pojištění storna pro případ zrušení cesty, protože dnes je již většina tarifů tzv. nevratných i z důvodu nemoci.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy