Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.03.2019 17:18:33

Nové boeingy nově nemohou do SAE, Indie či do Kanady


V reakci na nedělní havárii Boeingu 737 MAX 8 v Etiopii uzavřely svůj vzdušný prostor pro tato letadla i Spojené arabské emiráty (SAE), které jsou významným mezinárodním dopravním uzlem. Dnes se přidala také Indie, Libanon, Hongkong, Thajsko, Egypt či Uzbekistán. Boeingy nové generace mají zapovězen vzdušný prostor ve velké části světa včetně Evropy, z provozu je dočasně vyřadila i řada asijských a blízkovýchodních zemí. Dál však létají v USA, kde se vyrábějí a kde se za jejich letuschopnost postavil Federální úřad pro letectví (FAA). Kanada je už ale zakázala také.

Zákaz v SAE se týká modelů 737 MAX 8 a 737 MAX 9. Prvně jmenovaný model nemůže od 16:00 místního času (11:30 SEČ) do indického vzdušného prostoru. Důležitá asijská dopravní křižovatka Hongkong letecký prostor novým boeingům uzavřela od 18:00 místního času (11:00 SEČ). Thajci chtějí dotčené stroje vyřadit z provozu zatím na týden počínaje čtvrtkem.

Provoz letounů Boeing 737 MAX 8 a MAX 9 už dnes pozastavily Nový Zéland, Fidži a Bermudy.

Uzbecký úřad civilního letectví dnes zakázal letounům Boeing 737 MAX vzlétat nebo přistávat na místních letištích na jeden měsíc. Bez časového určení k zákazu přistoupil také Egypt, jehož letecké společnosti přitom boeingy typu MAX ve svých flotilách nemají.

Norské aerolinky Norwegian Air, které se mezi jinými společnostmi rozhodly nechat letouny MAX na zemi z vlastního rozhodnutí, dnes oznámily, že budou po Boeingu požadovat náhradu za náklady a ušlý zisk. "Očekáváme, že Boeing tento účet převezme," uvedla v dnešním prohlášení firma, která má ve flotile čítající 163 strojů také 18 letounů Boeing 737 MAX.

Výkonný ředitel společnosti Ethiopian Airlines Tewolde Gebremariam stanici BBC dnes řekl, že Boeing by měl zakázat lety všech strojů 737 MAX 8, dokud nebude zajištěn jejich bezpečný let.

Opatření souvisejí s obavami ohledně bezpečnosti po nedělní havárii stroje Boeing 737 MAX 8, který se zřítil krátce po startu z etiopské metropole Addis Abeba. Zemřelo všech 157 lidí na palubě. Před necelým půlrokem havaroval stejný model boeingu indonéské společnosti - krátce po startu spadl do Jávského moře. Zahynulo tehdy 189 lidí.

Americký prezident Donald Trump v úterý telefonoval s šéfem Boeingu Dennisem Muilenburgem, který prezidentovi řekl, že si je "bezpečností (letadel) 737 MAX jistý", uvedla agentura AP. Bílý dům telefonát potvrdil, ale obsah rozmluvy nezveřejnil.

Muilenburg v pondělí podle agentury Reuters také zaměstnancům Boeingu rozeslal e-mail, v němž vyjádřil své přesvědčení o bezpečnosti strojů 737 MAX.

Kanadský ministr dopravy Marc Garneau dnes s okamžitou platností zakázal lety všech letounů Boeing 737 MAX 8 v Kanadě. Jde podle něj o preventivní krok poté, co úřady prošly veškeré dostupné důkazy. Data prý naznačují spojitost mezi dvěma nedávnými haváriemi těchto typů letadel, ačkoli důkaz prý není nezvratný.

O uzavření svého vzdušného prostoru pro zmíněné stroje nyní jedná Argentina a další jihoamerické státy. Jak uvedl šéf argentinského úřadu pro civilní letectví Tomás Insausti, o této možnosti diskutují představitelé leteckých úřadů regionu a plánují přijmout skupinové rozhodnutí. Jednotlivé státy ale nejmenoval.

Vývoj akcií Boeingu za posledních 5 dní:

Zdroje: ČTK, Bloomberg, Patria.cz

 

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688