Olívia Lacenová (xPartners)
Okénko investora  |  13.03.2019 16:51:53

Prohlášení ECB poslalo akciové trhy dolů

 

Zasedání Evropské centrální banky (ECB) minulý týden přineslo změnu výhledu na vývoj sazeb, které měla původně v plánu nechat na aktuálních úrovních jen do konce léta 2019. Nyní uvedla, že by sazby měly zůstat na aktuálních úrovních minimálně do konce roku 2019, respektive do doby, dokud se růst spotřebitelských cen trvale nepřiblíží k inflačnímu cíli ECB.

Centrální banka zároveň snížila odhad růstu spotřebitelských cen a HDP. Zatímco ještě v prosinci 2018 předpokládala růst HDP na úrovni 1,7 procenta, momentálně je to o 0,6 procenta méně. Růst globální ekonomiky zpomaluje a odráží se i na vývoji inflace. Ta by měla v tomto roce dosáhnout 1,2 procenta. Pro srovnání, v prosinci 2018 se hovořilo o 1,6 procenta, přičemž inflační cíl ECB představuje úroveň kolem 2 procent.

Základní úroková sazba se momentálně nachází na úrovni 0 procent, sazba mezní zápůjční operace 0,25 procenta a depozitní sazba jr -0,4 procenta.

ECB uvedla, že v září plánuje odstartovat třetí kolo dvouletých úvěrů pro banky, čímž chce stimulovat úvěrovou a s ní související ekonomickou aktivitu zemí Evropské unie. Tu už několik měsíců sužují nejen spory v mezinárodních obchodních vztazích USA a Číny, ale i stupňující se napětí spojené s "rozvodem" s Velkou Británií, což způsobuje růst obav, že momentální útlum by mohl v případě, že by banky začaly snižovat nabídku úvěrů přerůst do vážnějších ekonomických problémů.

Zpráva o odkladu zvyšování úrokových sazeb a nabídka nových půjček komerčním bankám ze strany ECB odstartovaly propad na kapitálových trzích, jelikož zvýšily nervozitu investorů ohledně zpomalení světového hospodářského růstu.

Euro oslabilo vůči americkému dolaru a měnový pár EUR / USD se propadl o více než jedno procento na 1,1192 USD.

V červených číslech se ocitly hlavní evropské i americké akciové indexy a téměř všechny sektory. Evropský index STOXX Europe 600 uzavřel čtvrteční obchodování se ztrátou 0,6 procenta na 6 782 bodech, londýnský FTSE 100 ztratil 0,53 procenta a uzavřel na hodnotě 7 157,55, francouzský CAC 40 si odepsal 0,4 procenta na 5 267,91 bodu a německý DAX klesl o 0,6 procenta na 11 517,8 bodu.

Americký index Dow Jones ztratil 0,78 procenta na 25 473,23 bodu, S & P 500 si odepsal 0,81 procenta na 2748,93 bodu, a index technologického sektoru Nasdaq Composite se propadl o 1,13 procenta na 7 421,46 bodu. Akciové trhy se nacházely v červených číslech i během pátečního obchodování, zatímco investoři se uchylovali do bezpečných přístavů v podobě zlata a stříbra, jejichž cena po několikadenních výprodejích od čtvrtka stoupala.

Olívia Lacenová

Hlavní Analytik xPartners

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.08.2019Akciové trhy padají střemhlav dolů (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
13.06.2019Akciové trhy stále míří dolů (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.05.2019Neutrální FED poslal akciové trhy dolů Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688