TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  12.03.2019 06:47:16

Dědictví z Černobylu: Radioaktivní houby, lesní plody a divoká zvířata

Více než třicet let uplynulo od dosud největší havárie v historii jaderné energetiky. Radioaktivní mrak se po výbuchu černobylské elektrárny v roce 1986 dostal až nad střední a východní Evropu, Skandinávii a část Asie. Radiační situace v Česku proto průběžně měří Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

Když po výbuchu jaderné elektrárny Černobyl v tehdejším Sovětském svazu začal nad Evropu putovat radioaktivní mrak, představitelé Československa mlčeli. Podle nich na našem území radiace nebyla. V následujících letech se však ukázalo, že opak je pravdou.

 

"Při havárii došlo k úniku velkého množství umělých radionuklidů do atmosféry. Několik dnů po havárii již bylo možné detekovat zvýšení aktivity, způsobené touto havárií, na rozsáhlém území Evropy, tedy i Československa," potvrzuje Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

 

Úřad proto začal monitorovat aktivity radionuklidů v půdě, zemědělských produktech a potravinách. V některých monitorovaných položkách je stále ještě měřitelné nezanedbatelné množství Cs-137 z počernobylského spadu. Jedná se především o maso zvěřiny, houby a lesní plody.

Cs-137, tedy cesium 137, se do ovzduší uvolnilo při výbuchu jaderné elektrárny. Do Česka se dostalo právě pomocí radioaktivního mraku.

V roce 2018 úřad kontroloval 157 vzorků masa divočáků. U devětačtyřiceti vzorků byla hodnota vyšší než 600 becquerelů (Bq) radioaktivního cesia 137 na kilogram.

U 35 z nich byla dokonce vyšší než 1250 Bq/kg. Nejvyšší hodnotu naměřili v okolí obce Horní Stropnice, konkrétně 11 987 Bq/kg. Maso divočáka s hodnotami nad 1250 Bq/kg by se přitom vůbec nemělo dostat do obchodní sítě.

Podle veterinářů všichni divočáci, kteří překročí limit 600 Bq/kg musí být vyloučeni z potravního řetězce. Následně jsou předáni do kafilérie.

Podobně zvýšené hodnoty byly naměřeny i u borůvek a hub. Jejich hodnoty jsou však nízké a jejich konzumentům tak nic nehrozí. Více ohroženi tak mohou být třeba myslivci, kteří například masa z divočáka konzumují ročně větší množství.

 

Dlouhodobě je sledován obsah 137Cs u skupiny 12 osob ze severní Moravy, které ve zvýšené míře konzumují zvěřinu, lesní plody a houby. U této skupiny je trvale monitorována několikanásobně vyšší úroveň aktivity 137Cs než v těle osob z ostatních oblastí ČR. Tato skutečnost je způsobena rozdíly ve spadu deponovaném na území ČR v důsledku černobylské havárie. I v tomto případě se však jedná o velmi nízké aktivity.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688