Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  09.03.2019 22:20:31

Premiér: Byla to nejvýznamnější událost v mém politickém životě

Předseda vlády Andrej Babiš v pátek 8. března 2019 v rámci programu posledního dne návštěvy USA navštívil inovativní společnosti, uctil památku obětí teroristického útoku z 11. září a setkal se s členy Sněmovny reprezentantů i se zástupci významných amerických židovských organizací.

Užil jsem si to. Byla to pro mě nejvýznamnější událost v mém politickém životě,“ shrnul Andrej Babiš před odletem domů dojmy z návštěvy USA, na které ho doprovázela také manželka Monika. Během tří dnů premiér absolvoval 25 jednání či protokolárních událostí a jeho žena mimo společný program dalších 5 setkání.

Premiér Andrej Babiš se v pátek dopoledne setkal v Kapitolu s šéfem republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevinem McCarthym. Hovořili o kybernetické a energetické bezpečnosti, o našich závazcích v rámci NATO či nákupech vojenské techniky. Poté zamířil na pracovní oběd se zástupci skupiny přátel ČR v Kongresu, členy Sněmovny reprezentantů.

S demokratickou kongresmankou za Illinois Jan Schakowskou, demokratickou kongresmankou za Michigan Debbie Dingelovou a republikánským kongresmanem za Texas Ronaldem Wrightem hovořili o zájmech České republiky v USA. „V této chvíli máme asi 12 zástupců ve Sněmovně reprezentantů. Jsou to lidé, kteří mají k naší zemi vztah, kteří nás znají, kteří vědí, jaké jsou zájmy České republiky ve Spojených státech amerických. Pozvali jsme je do Prahy, protože někteří z nich ani v Praze nebyli. Domluvili jsme se, že by k nám mohli přijet na návštěvu po evropských volbách,“ dodal Andrej Babiš.

Odpoledne předseda vlády jednal se zástupci významných amerických židovských organizací. Po schůzce s vedením AIPAC následovalo setkání s představiteli Amerického židovského výboru (AJC), Národní koalice pro podporu eurasijských Židů (NCSEJ), Ligy proti antisemitismu a hanobení židovského národa (ADL) a mezinárodní židovské politické organizace B’nai Brith. „Bavili jsme se o mé návštěvě v Izraeli a celkově o jejich názoru na postoje a působení České republiky v rámci Rady pro lidská práva v rámci OSN,“ řekl po setkání český premiér.

V rámci projektu Národní inovační strategie 20192030 premiér Babiš navštívil podnikatelský inkubátor 1776 Crystal City. Předseda vlády diskutoval o inovativních přístupech, jejichž prostřednictvím společnost 1776 podporuje start-upové podnikatele. Seznámil se s principy a fungováním komunity podnikatelů, start-upů a inovátorů. „V USA mají největší síť inkubátorů, asi 2,5 tisíce firem. V tomhle inkubátoru je asi 100 firem. Poskytují zde veškeré zázemí pro začínající podnikatele. Je to zajímavé proto, že i když je jich 100, tak mají kontakty mezi sebou, jsou vlastně společně na jednom místě. Mají společnou i kantýnu, zázemí, malou infrastrukturu,“ vysvětlil fungování inkubátoru 1776 premiér.

Následně navštívil Andrej Babiš pobočku úspěšné české IT společnosti CloverDX ve Washingtonu. Premiér si prohlédl prostory společnosti a seznámil se s fungováním automatizované integrace dat, kterou se CloverDX zabývá. „Americký management si strašně chválil schopnost našich lidí, jejich technickou zručnost. Říkali, že jsme skutečně jedni z nejlepších na světě. Je to společnost, která expanduje do zahraničí, jsou v Londýně, jsou tady ve Washingtonu a mají velké plány, je to skvělá firma,“ okomentoval návštěvu Andrej Babiš.

S úřadujícím americkým ministrem obrany Patrickem Shanahanem premiér uctil památku obětí teroristického útoku z 11. září u památníku před budovou Pentagonu. „Je třeba si připomínat hrozbu mezinárodního terorismu,“ řekl Andrej Babiš.

Program oficiální návštěvy USA premiér ukončil návštěvou Apple Store, který by předseda vlády rád viděl i v Praze. O záměru otevřít oficiální obchod firmy Apple v Praze hovořil během lednové návštěvy Světového ekonomického fóra v Davosu s výkonným ředitelem Apple Timem Cookem.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688