TNBiz (TN.cz)
09.03.2019 13:10:33

Počasí: Na Česko se žene další silný vítr, hrozí pády stromů, problémy na silnici. Škody hrozí v sobotu i v neděli

Česko zasáhne o víkendu silný vítr, varují meteorologové. Výstraha platí pro celé území, vítr může způsobit pády stromů a komplikace v dopravě. Odborníci nedoporučují podnikat horské túry a nevydávat se do hřebenových partií.

Aktualizace v neděli: ČHMÚ zvýšil výstrahu před větrem na vysoký stupeň nebezpečí, přidal výstrahu na povodňové jevy Vítr páchá škody po celé republice. Hasiči se nezastaví.

Celé území republiky zasáhne podle meteorologů o víkendu silný vítr. Výstraha přetrvá až do pondělí. Na horách může v noci na pondělí dosáhnout až síly orkánu, pak bude slábnout. "V sobotu bude na celém území České republiky jihozápadní až západní vítr dosahovat v nárazech rychlosti 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h), na horách kolem 30 m/s (kolem 110 km/h)," uvádí Český hydrometeorologický ústav.

"V neděli v ranních hodinách bude vítr zeslabovat a opět zesílí v odpoledních hodinách, největší nárazy očekáváme v noci z neděle na pondělí, a to 20 až 25 m/s (70 až 90 km/h), na horách 30 až 35 m/s (110 až 125 km/h). Během pondělí bude vítr opět zeslabovat," upřesňují meteorologové. Pravděpodobnost výskytu v celé republice je vyšší než 50 %. Výstraha potrvá až do pondělí.

Vítr může podle meteorologů poškodit stromy a lesní porosty, může napáchat i menší škody na budovách. Odborníci také varují před nebezpečím úrazů způsobených uvolněnými předměty a zlomenými větvemi. Nevylučují ani dopravní komplikace. 

ČHMÚ doporučuje zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky. Lidé by měli dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách je dobré omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

 

Doplnění: Jak vypadalo sobotní větrné počasí?

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty