Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  08.03.2019 09:19:38

Hypotéka - 3 tipy, které vám pomohou vyjednat nižší úrokovou sazbu

Zajistit si nižší úrokovou sazbu hypotéky je opravdu snadné. V tvrdém konkurenčním boji není nezvyklé, že si klient vyjedná slevu u zprostředkovatele hypotéky (např. zaplacení odhadu ceny nemovitosti z provize hypotečního makléře) a zároveň i u banky samotné. Níže jsem pro vás připravil 3 tipy na další snížení úrokové sazby v době, kdy jste se již dostali na maximální slevy dané pobočky či makléře.

Doplňkové produkty

Slevu na úrokové sazbě hypotéky získáte např. sjednáním běžného účtu, pojištěním nemovitosti, pojištěním domácnosti, kreditní karty či jiného finančního produktu, kdy výjimkou nejsou ani spořicí produkty pro děti.

Pokud jsou tyto „doplňkové“ produkty výhodné, tj. jsou zatíženy nízkými poplatky či dokonce poskytovány bez poplatků, jejich sjednání je pro vás výhodné.

Na druhou stranu, hypoteční banky hledající doplňkové zdroje příjmů (není tajemstvím, že marže českých hypotečních bank jsou nižší než např. marže bank v Německu) sice nabízí slevy na úrokových sazbách výměnou za sjednání doplňkových produktů, ty však zatěžují nadměrnými poplatky. Setkat se můžete dokonce i s případy, kdy banka nabízí slevu z úrokové sazby za sjednání úvěrového pojištění, které je ale výrazně dražší než pojištění, které by si klient mohl sjednat nezávisle na hypotéce.

Než si sjednáte doplňkový produkt, spočítejte si pořádně, jestli se vám vyplatí. Na rozdíl od zaplacených úroků, poplatky za doplňkové produkty si není možné odečíst od základu daně. V některých případech se tedy dokonce vyplatí mít o něco málo vyšší úrokovou sazbu bez doplňkových produktů právě z toho důvodu, že po odečtu zaplacených úroků od základu daně vychází tato hypotéka s vyšší sazbou výhodněji.

Zástava další nemovitosti

Rekreační objekt, stavební pozemek, rodinný dům či byt, to vše lze použít jako další zástavu bance. U hypotečního úvěru nemusíte ručit pouze jednou nemovitostí. Pokud dáte bance do zástavy další nemovitost, klesne poměr výše hypotečního úvěru / poskytnutá zástava, což vám zpřístupní výhodnější podmínky. Tato druhá nemovitost nemusí být v zástavě po celou dobu platnosti hypotečního úvěru, vyjmout ze zástavy ji můžete prakticky kdykoliv (počítejte však s poplatkem až 5 000 ).

Převod úspor či úvěrů

Banky běžně nabízí výhodnější podmínky hypoték tzv. VIP žadatelům, kdy vám vstupenkou do skupiny vážených klientů může být např.:

- převedení úspor do spořicích či investičních produktů dané banky,

- převedení jiných úvěrů do dané banky.

I zde je však nutné si nejdříve spočítat, jestli se vám převod ostatních finančních produktů vyplatí, tj. jestli jsou výhody pramenící z nižší úrokové sazby vyšší než nevýhody pramenící z převodu finančních produktů k bance poskytující hypotéku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688