Ať váš trávník zhluboka dýchá: 3 tipy, jak postupovat při jarní vertikutaci

Vertikutaci provádíme nejlépe, když je půda vlhká Pokud chcete mít kvalitní a stále zelený trávník, pak nestačí jen jeho pravidelné sečení, ale vyžaduje také další péči. V sezóně je samozřejmostí důkladná zálivka v době sucha, pravidelné hnojení a zbavování se plevelů. Před zahájením samotné sezóny je však důležitá také správná vertikutace (neboli provzdušnění), která by měla proběhnout ideálně na přelomu března a dubna.

„V průběhu vegetační sezóny se na půdě pod trávníkem usazují části odumřelých rostlin a plevelů, zbytky po sečení a mechy, které vytvářejí nepropustnou vrstvu. Tato plsť brání pronikání vzduchu, živin a vlhkosti do půdy a také způsobí, že trávník zakoření jen v této mělké vrstvě. Kořeny se rozrůstají mělce, pouze do šířky, při suchém období snadno vyschnou, a to způsobuje trávníku problémy. Žloutne, hyne a snadněji jej napadají choroby či plísně. Pokud tedy chcete mít na zahradě kvalitní trávník, nezbývá nic jiného než se této plsti pravidelně zbavovat. Všeobecně je doporučováno trávník provzdušnit 2x do roka. Do půdy pak může lépe pronikat vzduch i vlhkost a prořezání trávníku podpoří jeho odnožování, a tím i omlazení. Nebojte se toho, že těsně po vertikutaci bude váš trávník vypadat na první pohled zuboženě. Velice rychle se vzpamatuje a zhoustne,“ doporučuje Petr Tichý ze společnosti Hecht.

Správné načasování

Hlavní termín vertikutace je na jaře, ideálně na konci března nebo začátkem dubna, podruhé bychom trávník měli provzdušnit na přelomu srpna a září. Termín však volíme s ohledem na počasí, aby trávník nebyl podmáčený, nebo příliš vyschlý. Pokud vlastníte vertikutátor, ve kterém lze použít drátkový válec, můžete váš trávník pročesat i mimo doporučené časy. Zbavíte jej tak průběžně nečistot, mechu a uschlých zbytků a bude prospívat o poznání lépe.

Pozor na suchou nebo podmáčenou půdu

Vertikutaci provádíme nejlépe, když je půda vlhká. Pokud by byla příliš vysušená, nedocházelo by k dobrému prořezávání, a navíc by se zbytečně tupily nože vertikutátoru. Výsledek práce by pak nestál za moc. Stejně tak ale nesmí být trávník podmáčený, protože by mohlo docházet k jeho vytrhávání. „Vertikutátor by měl být nastaven tak, aby nože prořezávaly maximálně 2–3 mm vrchní vrstvy půdy. Hluboký prořez trávníku nesvědčí a dochází také k rychlému opotřebení nožů a nadměrné zátěži motoru stroje,“ radí Petr Tichý.

Práce s vertikutátorem

Vertikutátorem (neboli provzdušňovačem) pečlivě prořežeme celou plochu trávníku. Většina strojů je vybavena košem, do kterého je sbírán vyřezaný a vyčesaný odpad. Koše však bývají zpravidla menší a načechraným odpadem se rychle plní. Pokud tedy vertikutátor umožní provádět práci bezpečně bez koše, můžete následně odpad sebrat pomocí zahradní sekačky. Její nože jej jemně podrtí a koš se bude plnit několikanásobně pomaleji. Vyčesané zbytky můžete také vyhrabat hráběmi.

Po vertikutaci je vhodné trávník přihnojit, doporučuje se provést i dosev a pískování. Nezapomeňte jej také důkladně zavlažit.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada