TNBiz (TN.cz)
07.03.2019 12:56:57

Vítr přinese písek ze Sahary: problém pro astmatiky a seniory

Jemný africký písek zasáhne hlavně Moravu

Silný vítr přinese v následujících dnech do Evropy písek ze Sahary. Jemné částečky písku v ovzduší mohou potrápit především astmatiky, ale také seniory a lidi s dýchacím onemocněním.

Na střední Evropu se žene silný vítr, meteorologové dokonce vydali varování, které platí pro všechny kraje v České republice. Výstraha platí od středeční dvaadvacáté hodiny až do čtvrtečního poledne. Foukat bude rychlostí až 110 km/h.

Naše území zasáhne silné jihozápadní proudění, a to s sebou přinese i jemný poletující africký písek. Ten zasáhne především střední a jihovýchodní Evropu. Podle prognózy Athénské univerzity příval pouštního písku na našem území zasáhne hlavně Moravu.

Pokud vás tak v tyto dny překvapí neobvykle špinavé auto, budete vědět "odkud vítr vane". V následujícím období se také nedoporučuje sušit venku vyprané prádlo. I na to se totiž africký písek rád chytá, a tak se může stát, že byste celou várku čistého oblečení mohli prát znovu

Astmatikům, seniorům a lidem, kteří trpí dýchacími obtížemi, se může v dny, kdy bude naše území sužovat písečný prach, hůře dýchat.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty