TNBiz (TN.cz)
Hypotéky  |  06.03.2019 22:42:32

"Se správcem není řeč," tvrdí klienti H-Systemu. Žijí v nejistotě

Bývalí klienti zkrachovalého H-Systemu z družstva Svatopluk dále žijí v nejistotě. Poté, co Nejvyšší soud rozhodl o tom, že konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport může vyklidit i jejich nemovitosti, podali stížnost. Ústavní soud o ní ale zatím nerozhodl. Jde asi o 60 rodin.

Téměř osmdesátiletá paní Věra žije s manželem v domě v Horoměřicích už téměř dvacet let. Nejvyšší soud ale rozhodl, že na dům, který si poctivě zaplatili, nemají nárok a musí se z něj vystěhovat. Od té doby žijí každý den v nejistotě, co s nimi bude dál.

 

"To vystěhování byla rána do vazů. Snažíme se za každou cenu tady zůstat, hlavně za cenu nervů," vypráví Věra Junková. O tom, že se mají klienti H-Systemu ze svých domů v Horoměřicích vystěhovat, rozhodl Nejvyšší soud v červenci loňského roku. Poškození se pak obrátili na Ústavní soud, ten ale ještě nerozhodl.

 

Bytové družstvo Svatopluk, ve kterém jsou někteří klienti H-Systemu sdruženi, se mělo domluvit s konkurzním správcem Josefem Monsportem na společném postupu, jak situaci vyřešit. Jenže podle jeho zástupců to nejde.

 

 

 

"Bohužel po tom, co jsme my sami navrhli znalecké ústavy, tak nejen, že jsme nedostali ani žádný protinávrh, ale byli jsme osočeni, že nejednáme, což je úplně směšné," vyjádřil se Martin Junek z bytového družstva Svatopluk.

 

"Veškerá jejich vyjádření o tom, že se snažili a že nereaguji, jsou nesmysl, protože jim to bylo dáno na vědomí, dostali to písemně a to je tak všechno,co k tomu můžu říct," sdělil konkurzní správce Josef Monsport.

 

"Žijeme ve velké nejistotě, skutečně ta atmosféra je tam dost děsivá. Ti lidé, kteří tam bydlí, už jsou velmi staří, jsou to osmdesátníci a nemají prostě na to, aby si kupovali svoje byty," doplňuje Junek.

 

 

 

"To je naše jediná naděje, že Ústavní soud rozhodne spravedlivě. Protože my jsme to tady v dobré víře dostavěli, dali jsme opravdu za to poslední peníze, co jsme měli," vypráví paní Věra.

 

Bytové družstvo Svatopluk se teď snaží dostat do věřitelského výboru, ve kterém nyní nemá zástupce. Ani rozhodnutí Ústavního soudu prý totiž nevyřeší současnou situaci, kdy členům družstva hrozí vystěhování z jejich nemovitostí.

Před půl rokem se mělo podle verdiktu soudu vystěhovat z bytů 60 bývalých klientů H-systemu v Horoměřicích u Prahy. Ústavní soud pak vykonatelnost rozhodnutí odložil a tak tito lidé stále čekají, co přijde dál. Teď se odhodlávají k sepsání petice - aby získali svého zástupce ve věřitelském výboru.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688