Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  05.03.2019 23:10:12

5. března: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie mírně ztratily. Na trhu přetrvává nejistota ohledně obchodních vztahů mezi Spojenými státy a Čínou. Americký dolar posílil.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 0,05 % na 25 806,63 bodu, širší index S&P 500 se snížil o 0,11 % na 2 789,65 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,02 % na 7 576,36 bodu. Index volatility VIX stoupl o 0,75 % na 14,74 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o jeden bazický bod na 2,72 %. Nejsledovanější kryptoměny přidaly od tří do šesti procent.

Podle nedávné zprávy listu The Wall Street Journal by americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching mohli dosáhnout obchodní dohody na summitu, jenž by se mohl konat okolo 27. března.

Obchodní dohoda by ukončila celní válku mezi dvěma největšími ekonomikami světa. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v úterý nicméně podle agentury Reuters uvedl, že Trump obchodní dohodu s Čínou odmítne v případě, že nebude dokonalá.

SKVĚLÝ ZAČÁTEK ROKU PRO AMERICKÉ AKCIE JAKO DŮVOD K OBAVÁM?

Investoři v úterý ocenily silné výsledkové zprávy společností Target (+4,58 %) a Kohl's (+7,31 %). Akcie General Electric (-4,81 %) ztrácely poté, co ředitel firmy Larry Culp oznámil, že pro letošek očekává negativní cash flow.

Americký dolar se vyšplhal na dvoutýdenní maxima vůči euru i vůči koši předních světových měn. Příznivé údaje o sektoru služeb a prodejích nových domů ve Spojených státech totiž zmírnily obavy ohledně stavu největší ekonomiky světa.

Kolem 22.00 SEČ vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru pokles o čtvrt procenta na 1,1309 USD. Během dne přitom sestoupila až na zhruba 1,1290 USD. Analytička Antje Präfckeová z Commerzbank upozornila, že by na další vývoj kurzu eura mohly mít vliv nové hospodářské prognózy, které ve čtvrtek zveřejní Evropská centrální banka. ECB by navíc mohla podpořit hospodářský růst a inflaci v eurozóně nabídkou levných úvěrů pro komerční banky.

Ceny ropy víceméně stagnovaly. Faktory na trhu jsou zhruba vyrovnané. Na jedné straně omezování produkce členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenců, na straně druhé obnovení těžby z největšího libyjského naleziště a v návaznosti na zpomalení čínské ekonomiky také vyhlídky na slabší poptávku.

ČASOVÁNÍ TRHU S CO NEJMENŠÍM RIZIKEM

Díky těžebním škrtům takzvané skupiny OPEC+ se cena ropy Brent letos zvýšila o 20 %. Rusko v pondělí oznámilo, že hodlá těžbu v březnu dále snížit, zdroje agentury Reuters z OPEC pak hovoří o prodloužení dohody.

Mírný tlak na trh vnáší znovuotevření ropného pole -Šarára, které je největší v Libyi. Jeho kapacita je 315 000 barelů denně. Pokud nedojde k dalším omezením těžby, bude na trhu panovat mírná převaha nabídky, uvedla Commerzbank.

Trh také znepokojují předpovědi zpomalení růstu čínské ekonomiky, což by znamenalo i snížení poptávky po ropě. Nejistotu prohlubují také stále nedokončená obchodní jednání USA a Číny.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ÚTERNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688