Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  05.03.2019 14:22:50, aktualizováno 17:56:16

ŠKODA v Ženevě s nečekaným elektrokonceptem KLEMENT

Automobilka ŠKODA dnes na autosalonu v Ženevě kromě očekávaných dvou světových premiér svých vozů městského SUV KAMIQ a studie elektromobilu Vision iV překvapila konceptem KLEMENT pro městskou elektromobilitu. Vrátila se tak vlastně ke svým počátkům a zakladatelům automobilky Laurin & Klement z doby konce 19. století, kdy začala právě výrobou bicyklů úspěšná historie firmy. Od současných tradičních čtyř kol se totiž mladoboleslavská automobilka přesunula nečekaně také ke dvěma.

 

Zkrátka jednostopý koncept KLEMENT má dle automobilky ukázat možnou budoucnost mikromobility ve velkoměstech. Cílit má především na mladé. KLEMENT s elektromotorem o výkonu 4 kW integrovaným v zadním náboji kola dosáhne maximální rychlosti 45 km/h. Jak napovídá zmiňovaná rychlost, nemůže se jednat již o elektrokolo a jak je i patrné z výše uvedeného obrázku neobsahuje tradiční ovládání obvyklé pro kola.

Koncept KLEMENT řeší zrychlovaní a brždění jako u populárních hoverboardů. Přenesením váhy na přední část podnožky KLEMENT začne akcelerovat. Přenese-li se váha nohou dozadu, koncept aktivuje hydraulickou kotoučovou brzdu s ABS vpředu a motorovou brzdu v zadním kole. V praxi koncept předvedl sám šéf automobilky Bernhard Maier, který na něm přijel na podium.

O pohon elektromotoru se starají dvě 52článkové lithium-iontové baterie o celkové kapacitě 1 250 Wh. Umožnit mají dojezd 62 km, když pro nabití z běžné zásuvky je lze z KLEMENTa jednoduše vyjmout. Cílovou hmotností stroje má být zhruba 25 kg, což má zajistit stále snadnou ovladatelnost.

Giudo Haak, vedoucí managementu produktu společnosti ŠKODA AUTO ke konceptu uvedl: „Mikromobilita získává na významu. Konceptem KLEMENT chceme na ženevském autosalonu ukázat vizi, jak si představujeme budoucnost mikromobility: udržitelnou, inovativní, elektrickou s puristickým moderním designem. KLEMENT je moderní, dynamicky, lehce ovladatelný dopravní prostředek, kterým chce ŠKODA oslovit cílovou skupinu mladých, aktivních, kteří berou ohled na životní prostředí. Koncept skvěle souzní s našimi zákazníky a naší strategii eMobility. Zkoušíme proto, jak by mohl doplnit naše portfolio.“

K osvětlení slouží integrovaná LED světla v předu, vzadu pak i včetně brzdového světla. Ve stupačkách jsou umístěna integrovaná LED směrová světla a světla pro denní svícení. Na rámovém nosníku kousek za řídítky je umístěn držák na chytrý telefon s indukčním nabíjením. Ten má být klíčem k mnoha funkcím a umožňovat připojení k celé škále on-line produktů firmy, jako např. k funkci Coming Home, tísňovému volání nebo vzdálené diagnostice a údržbě konceptu. Díky zónovému monitorování umožňuje koncept také nastavení omezení oblasti pohybu.

 

ŠKODA při možném nasazení do provozu slibuje možná další vylepšení jako asistenční systémy, služby na požádání nebo speciální pneumatiky, vyrobené z tlumící pěny používané pro výrobu běžeckých bot, zaručující tichou a bezstarostnou jízdu bez defektu.

Prohlédnout si více koncept KLEMENT na autosalonu v Ženevě lze také v níže uvedeném videu. V čase po 26 minutě pak také koncept zmiňovaného konceptu elektromobilu Vision iV.

 

Doplnit lze, že letošní autosalon v Ženevě probíhá od dnešního dne až do neděle 17. března 2019.

06.03. 09:20  platí ještě fyzika? (MSG)
06.03. 05:41  platí ještě fyzika? (roman)
05.03. 23:07  platí ještě fyzika? (Neználek)
05.03. 21:53  platí ještě fyzika? (roman)
05.03. 21:31  platí ještě fyzika? (Neználek)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688