Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.03.2019 08:38:55

Japonský soud povolil Ghosnovo propuštění na kauci


Bývalý automobilový boss Carlos Ghosn bude moci po více než sto dnech opustit vazbu. Rozhodl o tom dnes tokijský soud, který stanovil pro někdejšího šéfa automobilky Nissan kauci na miliardu jenů (více než 201 milionů ). Ghosn rovněž nebude moci opustit zemi a bude pravidelně monitorován, informovala agentura Reuters s odvoláním na jeho právníka. Muž zadržený kvůli údajným finančním deliktům by mohl být podle médií propuštěn ještě během dneška.

Ghosn, který o propuštění z vazby žádal opakovaně, se za mřížemi nachází od svého zadržení 19. listopadu. Čtyřiašedesátiletý manažer čelí obviněním, že využíval firemní peníze pro vlastní účely a že podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. Vazba mu byla několikrát prodloužena a termín začátku procesu stále nebyl stanoven.

Jeho právníci již před zveřejněním informace o schválení kauce předali pracovní skupině pro svévolná zadržování při Radě OSN pro lidská práva materiály, které ukazují porušování jeho práv během vazby.

Předložený 26stránkový dokument nastiňuje výhrady vůči způsobu Ghosnova zadržení i vůči jeho vazbě a jejím podmínkám. Podle jednoho z právníků ukazuje "porušování základních lidských práv". Dokument požadoval, aby pracovní skupina vyzvala Japonsko ke Ghosnovu bezodkladnému propuštění, napsala agentura Reuters.

Soud dnes jako podmínky propuštění stanovil, že se obviněný mimo jiné podvolí videomonitoringu a sledování své komunikace. V předchozích zamítnutích žádostí o kauci soud argumentoval tím, že by Ghosn mohl likvidovat důkazy, čemuž by sledování mělo předejít.

Z vazby by měl být propuštěn ihned po složení kauce.

Ghosn je architektem dlouholeté francouzsko-japonské automobilové aliance Renault-Nissan, do které se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi. Po svém listopadovém zatčení byl však postupně odvolán z čela správních rad všech tří členů aliance.

Ghosn, který obvinění z finančních deliktů odmítá, v nedávném rozhovoru s japonským listem Nikkei uvedl, že jeho obvinění z finančních deliktů je důsledkem "komplotu a zrady" části vedení Nissanu, která se stavěla proti jeho plánu hlubší integrace s Renaultem.

Již v lednu si Ghosnova manželka Carole v dopise adresovaném organizaci na ochranu lidských práv Human Rights Watch stěžovala na podmínky věznění svého manžela v Japonsku. Uvedla, že Ghosn je držen v nevytápěné cele, která má zhruba sedm metrů čtvrtečních, že jsou mu upírány léky a že od svého zadržení zhubnul sedm kilogramů.

"Každý den ho prokurátoři bez přítomnosti jeho obhájců čtyři hodiny vyslýchají, zastrašují ho, domlouvají mu a zahrnují ho výčitkami ve snaze získat přiznání," píše se v tomto dopise.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688