Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  04.03.2019 09:36:47

Vývoj na devizovém trhu v 9. týdnu (25.2.-1.3.2019)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Domácí ekonomika po zpřesnění ve 4. čtvrtletí 2018 vzrostla o 0,9 % k/k a 2,8 % r/r
EZ - Spotřebitelská inflace v únoru podle předběžného odhadu zrychlila na 1,5 % r/r
PL - HDP po zpřesnění ve 4. čtvrtletí 2018 vzrostl o 0,5 % k/k a 4,6 % r/r
US - Americká ekonomika ve 4. čtvrtletí vzrostla o 2,6 % anualizovaně

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Průměrná mzda (4. čtvrtletí)
DE - Nové průmyslové zakázky (leden)
EZ - Zasedání Evropské centrální banky
US - Statistiky z pracovního trhu - míra nezaměstnanosti a tvorba pracovních míst NFP

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Koruna vůči euru v tomto týdnu mírně posílila, avšak hlouběji pod hladinu 25,60 CZK/EUR zamířit nedokázala. Obchodovalo se primárně v rozmezí 25,60 – 25,70 CZK/EUR,
  • Stěžejní makroekonomickou statistikou tohoto týdne byl bezesporu zpřesněný odhad domácí ekonomiky za 4. čtvrtletí loňského roku. Český statistický úřad (ČSU) sice po úpravě mírně snížil růst HDP na 0,9 % k/k a 2,8 % r/r oproti předběžným 1,0 % k/k a 2,9 % r/r, avšak závěr loňského roku lze přesto hodnotit velmi pozitivně. Hodně se investovalo, a to především do staveb a strojního vybavení, silné byly výdaje vládních institucí a velmi slušně se dařilo i zahraničnímu obchodu. Černou kaňkou na statistice HDP byla možná trochu překvapivě spotřeba domácností, jejíž růst byl slabší, než se očekávalo. Je to zajímavé, protože vývoj maloobchodních tržeb, spotřebitelská důvěra ani nízká nezaměstnanost s rychlým růstem mezd slabší spotřebu domácností nenaznačovaly. Z nabídkové strany k růstu HDP přispěl nejvíce zpracovatelský průmysl, avšak kladně přispívala i další odvětví, ať již se jednalo o služby či stavebnictví. V souhrnu za celý loňský rok domácí ekonomika vzrostla o velmi solidní 3 %, což je pro letošní rok asi nedosažitelné číslo a reálný je růst kolem 2,5 %, v pesimističtější variantě poté kolem 2 %.
  • Zatímco statistiku HDP lze hodnotit až na výjimky pozitivně, tak únorový index PMI ve výrobním sektoru skončil již třetí měsíc v řadě pod neutrální hladinou 50 bodů (je dokonce s hodnotou 48,6 bodu nejslabší od ledna 2013), což zcela nekompromisně signalizuje snížení aktivity ve zpracovatelském průmyslu na začátku letošního roku. Znepokojivé je, že pokračuje jak pokles objemu výroby, tak pokles nových zakázek z domova i ze zahraniční. Slabou útěchou může být alespoň to, že se výrobcům podařilo zvýšit ceny výstupů, a to nejvíce od září 2018. V kontextu lednových a únorových dat (Ifo, PMI) z Německa to bohužel spíše vypadá tak, že problémy v německém průmyslu budou trvat déle. A těžko lze přepokládat, že český průmysl zůstane vůči negativnímu vývoji v Německu i nadále tak imunní jako v závěru loňského roku.

Vývoj USD/CZK


Vývoj PLN/CZK

  • Situace se na měnovém páru koruny s polským zlotým v tomto týdnu otočila a zlotý smazal část únorových ztrát. Obchodování se přesunulo z pondělních 5,91 na úroveň 5,95 CZK/PLN zkraje pátečního odpoledne.
  • Výsledný údaj o HDP ze 4. čtvrtletí loňského roku s 4,9 % potvrdil, že polská ekonomika v závěru roku 2018 zařadila nižší rychlost. Zpomalila jak spotřeba domácností na 4,3 % r/r, tak i investiční aktivita na 6,7 % r/r a kladně k růstu HDP přispěl i zahraniční obchod. Robustní růst polské ekonomiky bude pokračovat i letos, ačkoliv zpomalení je i u našeho severního souseda nevyhnutelné, když se odhady růstu HDP pohybují kolem 4 %.
  • Zatímco údaj HDP je statistkou minulosti, tak únorový index PMI ve výrobním sektoru pro změnu ukazuje aktuální vývoj v polském průmyslu. A ten není rozhodně pozitivní, když PMI pokles již na 47,6 bodu a pod neutrální hladinou 50 bodů setrvává již čtvrtý měsíc v řadě. Podobně jako v ČR lze i v Polsku pozorovat prudký pokles nových zakázek a objemu výroby. Negativní dopad slabého PMI na tvrdé statistiky z polského průmyslu je v 1. čtvrtletí nevyhnutelný.


Vývoj EUR/USD

  • Obchodování na hlavním měnovém páru v tomto týdnu probíhalo v rozmezí 1,132 – 1,142 USD/EUR. Ve čtvrtek dopoledne sice společná evropská měna zamířila nad hladinu 1,14 (třítýdenní maximum), avšak po silném růstu HDP v USA se ve čtvrtek odpoledne kurz vrátil zpět pod 1,14 a pod touto hladinou se obchodovalo i zkraje pátečního odpoledne.
  • Po několikatýdenním martýriu se trochu vyjasnila situace kolem brexitu. Vše totiž nasvědčuje tomu, že dojde k posunutí termínu odchodu Velké Británie (VB) z EU z původního 29. března na pozdější termín (těžko nyní říci na kdy, když na stole jsou různé časové horizonty od dvou měsíců, po konec letošního roku až po rok 2021). Důležité je, že odklad brexitu nově připouští i premiérka T. May, která se až dosud vyslovovala proti posunutí termínu za březen. Tím pádem výrazně pokleslo riziko, že dojde v závěru března k tvrdému brexitu, čili k odchodu VB z EU bez dohody. Jaké jsou možné scénáře dalšího vývoje brexitu? (1) Brexit s dohodou (pravděpodobnost 50 %), (2) Nové referendum (40 %), (3) Tvrdý brexit (10 %). Nižší pravděpodobnost uskutečnění tvrdého brexitu je jednoznačně pozitivní zprávou pro evropskou ekonomiku v čele s Německem. Konkrétně pro Německo je VB po Francii druhý největší evropský obchodní partner a tvrdý brexit byl měl negativní dopad na německý HDP.
  • Předběžný odhad únorové inflace v eurozóně sice ukázal na meziroční zrychlení růstu na 1,5 % r/r oproti 1,4 % v lednu, avšak jádrová inflace po vyloučení cen energií, potravin a alkoholu s tabákem zpomalila na 1,0 % r/r. Nejrychleji v únoru rostly ceny energií (3,5 %) a následně potravin (2,4 %), zatímco ceny služeb, které lépe vystupují inflační tlaky uvnitř ekonomiky, rostly jen o 1,3 %. Pro letošek Evropská centrální banka počítá s růstem jádrové inflace o 1,4 %, což však bude jen obtížně dosažitelná hodnota..

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Německu. Klientské portfolio tvoří více než 33 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688