Cyrrus (Cyrrus)
Makroekonomika  |  28.02.2019 16:50:25

HDP v USA – malá pozitivní zpráva z konce roku

Ekonomika USA ve čtvrtém čtvrtletí zpomalila na 2,6 % (mezikvartální anualizovaný růst) z předchozího tempa 3,4 %, když trh čekal 2,2 %. Náš odhad s ohledem na propad zahraničního obchodu a maloobchodu na konci roku ukazoval 1,8 %. Výkon ekonomiky byl tedy silnější, než se čekalo. Odhadovaná spotřeba domácností zpomalila tempo růstu na 2,8 % z předchozího tempa 3,5 %, když se čekalo 3,0 %.

Detailní struktura s možností revize dat bude zveřejněna až 28. března. Nicméně úřad uvedl, že zpomalení růstu reflektovalo na prvním místě pokles investic do zásob dále již zmíněnou pomalejší spotřebu domácností a pokles ve vládních výdajích. To jsou složky, jejichž pomalejší tempo či pokles neznamenají fundamentální slabost ekonomiky, takže jde o pozitivní zprávu, která je ale přece jen historií a tudíž má relativně malý vliv na finanční trh. 

Americký dolar před zveřejněním údajů o HDP oslabil k EUR/USD 1,142 a v reakci na zveřejněné údaje posílil zpět na EUR/USD 1,385. Lepší výkon ekonomiky znamená mírně vyšší šance na zvýšení sazeb Fedu, a tudíž nepatrně vzrostly úrokové sazby peněžního trhu. Jednoleté IRS se tak vrátily tam, kde byly koncem minulého týdne. Pro akciové trhy nejde o pozitivní impuls a akciový index SP500 tak dnes zůstává v mírném záporu a pouze nepatrně mu pomohlo prohlášení poradce Bílého domu Larryho Kudlowa o „fantastických“ pokrocích ve vyjednávání s Čínou.


Zítra bude klíčovým údajem index nákupních manažerů ISM z výrobního sektoru USA za únor. Čeká se pokles na 55,7 bodu z předchozích 56,6 bodu.

Z pohledu kurzu české koruny bude zítra důležité sledovat zveřejnění struktury HDP za čtvrté čtvrtletí a pak také index nákupních manažerů ČR za únor. Připomeňme, že HDP analytiky na konci roku překvapil mezi-kvartálním skokem o 1,0 %. Index nákupních manažerů naopak koncem roku klesl do pásma kontrakce průmyslu a s ohledem na vývoj předstihových indikátorů z Německa a eurozóny se pro únor čeká jeho další mírný pokles na 48,6 bodu ze současných 49,0 b.  

Michal Brožka
hlavní ekonom CYRRUS 


Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších makléřských společností v České republice. Obchodování na finančních trzích zahrnuje mnoho specifických činností. Nejsme jen broker. V současnosti vám skrze naše další společnosti dokážeme pomoct s hledáním strategického investora, rozvojem vašeho podnikání pomocí dotací, obchodováním v cizích měnách i s marketingem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688