TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.02.2019 13:41:19

Kauza masa z Polska otřásá Českem, veterináři dohledali další

Kauza závadného masa z Polska otřásá Evropou, Česká republika již zavedla celou řadu opatření, aby se nevhodné hovězí dále nedostávalo na české pulty. Na několik míst se ale potravina dostala. Následné kontroly pak také odhalily podniky, které klamaly zákazníky v případě původu masa. O ochraně českého trhu a kontrolách dovozu promluví ministr zemědělství Miroslav Toman, europoslanec Pavel Poc a ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád na tiskové konferenci, která začne ve 14:30.

Ministr zemědělství Miroslav Toman po několika dnech od provalení celé kauzy, v rámci které měl polský podnik porážet nemocná zvířata, uvedl, že se závadné maso z Polska na český trh dostalo, celkem mělo jít o zhruba 300 kilogramů. Původně mělo jít o čtyři místa - Prahu, Kostelec nad Labem, Varnsdorf a Nový Bydžov.

 

Celkem 112 kilogramů masa z Polska putovalo do Prahy, kde se v jednom ze skladů podařilo polovinu zajistit, zbytek se ale podle všeho dostal do pražských restaurací, kde mohlo dojít k jeho spotřebě.

 

V Novém Bydžově na Královéhradecku se podařilo celou zásilku 107 kilogramů masa zajistit a vrátit ji zpět dodavateli. Totéž však neplatí pro Varnsdorf a Kostelec nad Labem, kde se dohromady zhruba 80 kilogramů dostalo do řeznictví.

 

Ministr zemědělství uvedl, že některé pražské luxusní restaurace nabízí polské maso, které následně vydávají za argentinské. Naznačil, že jde o restaurace "s asijským názvem", proti čemuž se ohradil například řetězec Kobe.

 

 

 

Následně přímo označil konkrétní restauraci, kde se našlo 31 kilogramů masa neznámého původu, nedalo se ale určit, zda šlo o závadné maso z Polska. Podnik se vůči jednání ministra ohradil s tím, že zvažuje právní kroky, neboť bylo poškozeno jeho jméno.

 

Potravinářská inspekce se po skandálu zaměřila na kontrolu původu hovězího masa, inspekce následně zveřejnila názvy restaurací, které vydávaly hovězí maso z jiné země za argentinské.

 

V restauraci Mexita v Hradci Králové místo "argentinské roštěné - rib eye steaku z mladého býčka" servírovali maso z Brazílie. Také pizzerie Ciao v Děčíně zpracovala jako argentinské hovězí to z Brazílie. National restaurant v Mariánských Lázních pak místo carpaccia z jihoamerického hovězího nabízel maso z Nizozemska.

 

V pražské restauraci Grill Restaurant, U Michelského lesa - Grill Eat s.r.o. pak inspekce zjistila, že provozovatel klamal zákazníky hned ve dvou případech. Místo severoamerického hovězího flap (pupku)" dostali lidé maso z Austrálie. I "severoamerický hovězí hamburger" z Ameriky vůbec nepocházel, maso bylo z Česka.

 

 

 

Podezřelé maso se objevilo také v asijském bistru ve Vyškově na Brněnsku, majitel nebyl schopen doložit původ 60 kilogramů masa, které mělo pocházet z Polska. Bistro tak prodávalo maso, které mohlo být kontaminováno.

 

Další pochybení odhalili inspektoři v restauraci luxusního hotelu Holiday Inn v Praze. Restaurace Esprit měla prodávat místo steaku z australské svíčkové maso z Česka.

 

V Praze začalo případů klamání zákazníků přibývat. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila následně další dvě provozovny. První z nich je Pizzerie Palatino ve Stodůlkách, která nabízela hned čtyři pokrmy z argentinského hovězího, ve skutečnosti ale maso pocházelo z Uruguaye, Paraguaye a Brazílie.

 

Další restaurací, kde se maso z Uruguaye vydávalo za argentinské, je podle SZPI El Barrie de Angel na Smíchově. I v tomto případě šlo hned o čtyři pokrmy.


Salmonela

Inspekce následně odhalila další hovězí maso z Polska, které obsahovalo bakterii salmonella enteritidis. Jednalo se o 700 kilogramů masa z jiného závodu v Polsku. Maso bylo distribuováno po celé republice, část lidé spotřebovali, část zůstala ve skladech.

 

Zpracovalo se přes 117 kilogramů masa. Největší část masa, která se už nedá vrátit nebo zlikvidovat, protože byla zpracována, šla z MP Krásno. Podnik ho poslal deseti subjektům, mezi nimi byly kromě gymnázia například základní a mateřská škola v Sehradicích (4,51 kilogramu) nebo Kroměřížská nemocnice. Ta ho zpracovala 16,92 kilogramu, restaurace Lípa v na hulínském Náměstí Míru pak 4,71 kilogramu. Maso už také zpracoval podnikatel Pavel Šťastný z Blučiny (4,83 kilogramu).

 

 

 

Brněnská Jídelna Kocourek z přijatých 170,3 kilogramu uvařila 9,3 kilogramu masa. Podnikatel Petr Bzduch z Pohořelic tepelně upravil 12,4 kilogramu masa, zbylých 46,1 kilogramu také vrátil. V kozomínském Makru se ze 133,7 přijatých kilogramů vyrobilo 105,7 kg zadní hovězí kýty, z níž se zadrželo 90,15 kilogramu.

 

SZPI s kontrolami dále pokračovala, inspektoři dále zjistili, že bylo do České republiky dovezeno dalších 1164 kilogramů hovězího, které může být nakaženo salmonelou. Maso totiž pocházelo ze stejné šarže jako již dříve dovezených 700 kilogramů. Inspektorům se podařilo dohledat, kam závadné maso směřovalo.

 

564 kilogramů skončilo v Lomnici nad Lužnicí v řeznictví Agro-CB v Nádražní ulici. Maso již bylo prodáno zákazníkům, ti ho mohou vrátit přímo v prodejně.

 

178 kilogramů se podařilo zajistit, následně dojde k likvidaci v asanačním podniku.

 

Dalších 372 kilogramů masa přijalo 10 různých subjektů ve Zlínském a Jihomoravském kraji.

 

Přímo ze skladu Alda Foods pak odešlo cca 50 kilogramů masa, které bylo podle Státní veterinární správy složeno do nové šarže. Ta byla dodána do společností MD Maso s.r.o. v Klecanech u Prahy a S.V.G. s.r.o. ve Strakonicích.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688