TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  24.02.2019 17:14:00

Stát chystá válku s chudobou. Změny se dotknou dávek i bydlení, téměř všech. Seznam opatření.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chce zatočit s tzv. obchodníky s chudobou, a proto vypracovalo 15 opatření, které hodlá zavést. Lidé by tak například museli mít trvalý pobyt v obci, v níž skutečně žijí. Změnil by se také systém dávek nebo povinná školní docházka.

Pozdě, ale přece: ministerstvo financí razantně proškrtá veřejné výdaje, bojí se ekonomického propadu. Nejvíce zasaženy jsou resort místního rozvoje a dopravy.

Ministryně práce Jana Maláčová představila seznam 15 opatření, které by měly pomoci lidem z vyloučených lokalit a zabránit obchodu s chudobou. Tito obchodníci podle MPSV zneužívají systém dávek na bydlení a využívají bezvýchodné situace sociálně slabých, kteří pak žijí v bytech nesplňujících základní standardy. Vypracování 15bodového plánu, jak obchod s chudobou potlačit, avizovala Maláčová už v září. Ministerstvo opatření zveřejnilo tento týden.

"Počet lidí žijících v takto chmurných podmínkách v průběhu let výrazně narůstá," uvádí MPSV. Na realizaci jednotlivých opatření s ministerstvem spolupracuje dalších sedm resortů. Tato opatření vytvoří jasná pravidla pro kvalitu bytů a života v nich.

Mezi připravovaná opatření patří nastavení hygienických standardů u bytů, které by určovaly, jak má byt vypadat. Musela by v něm být například tekoucí voda, funkční elektřina, ale také by bylo stanovené, kolik potřebuje jedinec metrů čtverečných v domácnosti.

MPSV chce rovněž regulovat pronájem více bytů přes živnostenské oprávnění. Hodlá také vykupovat zdevastované byty a opravovat je.

 

 Nepopulárním opatřením by mohlo být zavedení povinnosti trvalého pobytu v obci, kde člověk skutečně bydlí. Přechodné bydlení by mělo být zákonně definované, zejména ve vztahu k ubytovnám.

MPSV by rádo zavedlo také revizi systému dávek - uvažuje například o sloučení příspěvku a doplatku na bydlení, chce zúžit okruh spolužijících osob v domácnosti nebo zkrátit vyplácení paušálů na energie. Pobírání dávek chce MPSV navázat striktně na sociální práci a školní docházku dětí. Obce by navíc ze zákona měly mít právo na data o poskytnutých sociálních dávkách a vykonávané sociální práci.

Součástí opatření by mělo být personální a finanční posílení Úřadů práce, Policie ČR nebo pedagogických pracovníků ve vyloučených lokalitách.

Velkým krokem by mělo být oddlužování lidí, kteří jsou v exekuční pasti, bez nastavení minimálního limitu splacení pohledávek.

MPSV se také chystá změnit parametry povinné školní docházky. Nechce ji ohraničovat věkem, ale raději nastavit povinnou docházku do ukončení vzdělání - např. dosažením výučního listu. Tím by se měly omezit předčasné odchody dětí ze škol.

Jedním z opatření je i dokončení cenových map za účelem stanovení obvyklého nájmu. MPSV chce také posílit sociální práci a sociální prevenci, tj. pracovní a hygienické návyky, prevence kriminality a užívání drog atd.

Jedním z cílů v rámci opatření by mělo být zajištění toho, aby všichni práceschopní lidé skutečně pracovali. Součástí toho by měla být i revize veřejně prospěšných prací tak, aby bylo možné je využívat dlouhodobě bez nutnosti opakované evidence na úřadu práce.

Posledním z opatření je zajištění vymahatelnosti práva zejména s ohledem na rušení nočního klidu a sousedského soužití. Jednotlivé body se budou do praxe zavádět postupně a bude k tomu potřeba změnit zákony.

Seznam patnácti připravovaných opatření:

1. Regulovat pronájem více bytů přes živnostenské oprávnění

2. Jasné nastavení hygienických standardů u bytů, které by určovaly, jak má vypadat byt (např. tekoucí voda, hygienické zázemí, funkční elektrika apod.) a stanovení počtu metrů čtverečních na osobu v dané domácnosti

3. Zavedení povinnosti trvalého pobytu v obci, kde jedinec fakticky bydlí

4. Opravy a výkup zdevastovaných bytů

5. Dokončení cenových map za účelem stanovení obvyklého nájmu

6. Revize dávkového systému: zvážit sloučení příspěvku a doplatku na bydlení, zastropovat výplaty dávek dle cenových map, zajistit adresnost vyplácení dávek, zúžit okruh spolužijících osob v domácnosti a zkrátit vyplácení např. paušálů na energie

7. Zákonně upravit možnost poskytovat data obcím o poskytnutých sociálních dávkách a vykonávané sociální práci

8. Personálně a finančně posílit Úřady práce, Policii ČR či pedagogické pracovníky ve vyloučených lokalitách

9. Zákonně definovat, co je přechodné bydlení a jakou má funkci za účelem eliminace tzv. ubytoven

10. Umožnit oddlužení osob v exekuční pasti bez nastavení minimálního limitu splacení pohledávek

11. Striktně navázat pobírání dávek na sociální práci a školní docházku

12. Změnit povinnost školní docházky (neohraničovat věkem, ale např. stanovit povinnou školní docházku do ukončení vzdělávání, např. dosažením výučního listu) a omezit předčasné odchody dětí ze vzdělávání

 13. Posílit sociální práci a sociální prevenci: pracovní a hygienické návyky, práce s dětmi a podpora vzdělávání, prevence kriminality a konzumu drog, schopnost udržet si bydlení apod.

14. Zajistit, aby všichni práceschopní skutečně pracovali vč. dlouhodobé zaměstnávání dlouhodobě nezaměstnaných osob, např. revize veřejně prospěšných prací, tak aby bylo možné je využívat dlouhodobě bez nutnosti opakované evidence na úřadu práce

15. Zajistit vymahatelnost práva zejm. s ohledem na rušení nočního klidu a sousedského soužití

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

31.07. 16:13  Vážený jak vás neurazit..? (haluz)
31.07. 09:19  No pěkné!! (haluz)
25.02. 21:18  Geometrická posloupnost (Tonda Futro)
25.02. 20:14  Geometrická posloupnost (Igor)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688