Dan Karpíšek (Komerční banka)
Investice  |  26.07.2002 16:32:02

Politický a makroekonomický rámec: Událostí číslo jedna tohoto týdne bylo zasedání bankovní rady ČNB k měnové politice.

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 26.7.2002

      Obavy z vývoje v zahraničí sílí, makroekonomické prognózy se snižují

      

       Událostí číslo jedna tohoto týdne bylo zasedání bankovní rady ČNB k měnové politice. Úkolem posledních týdnů bylo zastavit nadměrné posilování české koruny. Centrální banka čekala se svým rozhodnutím až na zaktualizovanou inflační prognózu. Na základě dosavadního a očekávaného vývoje dospěla k rozhodnutí snížit úrokové sazby o nečekaných 75 bazických bodů na 3,0%.


      

       Ve svém komentáři centrální banka zmiňuje významná rizika především v podobě pomalejšího oživení v zahraničí. Nejen na základě toho později přistoupila k revizi svého očekávání ohledně ekonomiky domácí. Centrální banka snížila odhad růstu jak ekonomiky tak i spotřebitelských cen.

      

      

       ČNB a Ministerstvo financí aktualizují své prognózy

      

       Česká národní banka zveřejnila své aktuální prognózy. V červenci příštího roku očekává inflaci v intervalu 1,6-3,0%, na konci roku pak v intervalu 1,8-3,2%. Oproti minulé prognóze tak ČNB předpokládá útlum inflačních tlaků. Centrální banka také zveřejnila prognózu růstu HDP. Oproti minulým 2,1-3,1% očekává v tomto roce růst v rozmezí 2,0-2,7%. V příštím roce by se HDP měl zvýšit o 2,1-3,8% (v minulé prognóze 2,9-4,9%). Z tohoto pohledu je snížení úrokových sazeb o 75bp na 3,00% opodstatněné.


      

       K aktualizaci prognóz přistoupilo i Ministerstvo financí. Letos by si podle ministerstva měla ekonomika připsat 3,0% (v minulé prognóze 3,4%). Pro roky 2003 a 2004 byly prognźy ponechány nezměněné, 3,6% resp. 4,0%. Dále ministerstvo snížilo odhad inflace pro letošní rok z 3,3% na 2,0% a pro rok následující z 3,4% na 2,0%. Odhad míry nezaměstnanosti pro rok 2002 byl zvýšen z 8,5% na 9,0%. Naopak odhad deficitu obchodní bilance byl snížen, z -97mld na -90mld . Deficit běžného účtu by měl letos dosáhnout -4,3% HDP (-3,9% HDP v minulé prognóze). MF také očekává, že schodek státního rozpočtu dosáhne v letošním roce 67,8 mld . Deficit veřejných rozpočtů by měl dosáhnout 76,6 mld , tj. 3,3% HDP. Po očištění o mimořádné příjmy dosáhne deficit veřejných rozpočtů -223,7 mld. , tj. 9,7% HDP.

      

       Nižší schodek zahraničního obchodu překvapil, pokles exportů ne

      

       Červnová obchodní bilance zaznamenala deficit ve výši -3,2 mld . Výsledek byl mírně lepší než očekávání a zároveň lepší než deficit v červnu minulého roku. Nicméně nejsledovanější čísla o dynamice exportu a importu se v porovnání s květnem mírně zhoršila. Exporty se snížily o 7,2% y/y, importy o 8,1% y/y. Za poklesem stojí především posílení koruny vůči euru, v eurovém vyjádření jsou výsledky stále v černých číslech, 4,1% resp. 3,1%. Dále je ale vývoj zahraničního obchodu potřeba pozorně sledovat, neboť každým měsícem je možné, že se objeví první známky negativního dopadu silné koruny.


       Struktura červnového schodku se od minulého roku výrazným způsobem nelišila. Pozitivně zapůsobil meziroční pokles tradičně největšího deficitu ve skupině surovin, polotovarů a chemických výrobků, -8,3 mld (skupina minerálních paliv -4,6 mld ). Meziročně lepší výsledek byl dosažen také ve skupině strojů a dopravních prostředků (přebytek 4,5 mld ). Víceméně stejných výsledků pak dosáhly skupina zemědělského a potravinářského zboží (deficit 1,7 mld ) a skupina průmyslového spotřebního zboží (přebytek 2,3 mld ). Vzhledem k meziročně nižšímu deficitu se 12ti měsíční schodek snížil na -89,7 mld .

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688