Coworkingová centra využívají lidé na volné noze i tvůrčí týmy firem

Neumíte nebo nechcete pracovat z domova? Práce ve sdílených prostorách je u nás stále oblíbenější. Moderní coworking je trend, který se začíná prosazovat především ve velkých městech. Zatím tvoří coworkingová centra malý zlomek, asi 0,75 % kancelářských prostor, ale očekává se, že tento podíl výrazně poroste – například v Praze za poslední rok narostla plocha takovýchto center o více než 65 %. Nabídka je pestrá a cílí na individuální potřeby klientů – někde je k dispozici nadstandardní technologické zázemí, jinde sportovní nebo relaxační vybavení nebo třeba dětská školka.

Coworking není jen pro startupy

Když se řekne coworking, představíme si v první řadě nezávislého profesionála, nejspíš IT specialistu, grafika nebo správce e-shopu. Majitelé coworkingových center ale potvrzují, že jejich návštěvníky zdaleka nejsou jen lidé na volné noze. Kromě malých firem a start-upů je stále více využívají i tradiční velké firmy: například pokud chtějí přilákat nováčky z řad mileniálů, kterým standardní kanceláře „nevoní“ a raději, než budování vlastních prostor volí pronájem části coworkingového centra, jež atmosférou mladým lidem konvenuje. Trendem je i využití tvůrčího ovzduší coworkingových center pro vývojové nebo marketingové týmy.

„Dispozice a vybavení kancelářských prostor se v posledních letech výrazně mění s tím, jak se vyvíjí fungování a potřeby jednotlivých firem. Coworkingová centra často zahrnují místnosti vybavené nejmodernější audiovizuální a komunikační technikou na takové úrovni, o které si mnohé střední a velké firmy mohou nechat pouze zdát,“ říká Andrej Hronec ze společnosti Audiopro, která se specializuje na vybavení zasedacích a konferenčních místností.

Neumíte nebo nechcete pracovat z domova?

Možnost pracovat z domova je pro mnohé splněním snu, ale často si neuvědomují, že má i svá úskalí. Ne každý totiž dokáže v domácím prostředí odolat svodům a udržet potřebnou pracovní morálku.

Práce z domova má svá úskalí a klade na lidi poměrně vysoké nároky. Především vyžaduje sebekázeň a schopnost organizovat svůj rozvrh, prověří i komunikační schopnosti a počítačovou gramotnost,“ říká Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy Gopas. „Prostředí coworkingu tak lidi nejen motivuje k pracovnímu výkonu. Z komunikace s IT specialisty, s nimiž jsme v kontaktu v rámci našich odborných konferencí a školení víme, že za vznik mnohých inovativních projektů vděčíme právě coworkingovým centrům, kde se dávají dohromady skupiny tvůrčích lidí.“

Má to i další výhody

Lidé pracující na volné noze také často trpí izolací. V coworkingových centrech mají možnost potkávat nové lidi, seznamovat se a diskutovat, i proto je možnost pracovat ve sdílených prostorách pro mnohé přitažlivá. Členové coworkingu mezi sebou navíc často spolupracují, pomáhají si a radí navzájem.

Velkou skupinou, která coworkingová centra využívá, jsou ženy s malými dětmi. Nejde jen o to, že v domácím prostředí je pro ně obtížné oprostit se od každodenních povinností a soustředit se plně na práci. Některá centra totiž nabízejí jako přidanou službu dětský klub nebo vlastní školku, což mladým ženám výrazně ulehčuje situaci, pokud nechtějí ztratit kontakt se svou profesí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy