Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.02.2019 12:54:55

Nové finanční technologie vyžadují mezinárodní spolupráci, ne hraní si na svém písečku

Během poslední finanční krize se jasně ukázalo, jak potřebná je mezinárodní spolupráce v oblasti regulace finančního sektoru. Nyní ale vidíme, že jednotlivé země se opět otáčejí směrem dovnitř a jejich regulační politiku diktují převážně jejich vlastní politické zájmy. Patrné je to možná zejména na Spojených státech a jejich „doktríně patriotismu“, ale také na brexitu či rostoucích tenzích v oblasti mezinárodního obchodu.

Jak ovšem na stránkách FTAlphaville tvrdí člen vedení banky UBS Axel P. Lehmann a Steffen Kern, který působí jako hlavní ekonom u regulátora the European Securities and Markets Authority (Esma), podobné tendence by v nás měly budit obavy. Globální ekonomika je totiž stále propojenější, a zejména pokrok v oblasti finančních technologií vyžaduje společný přístup všech zemí.

Technologie jsou v pozici, kdy pravděpodobně změní globální finanční služby od základu,“ uvádějí autoři článku s tím, že to platí o oblastech jako umělá inteligence, schopnost strojů učit se a o dalších inovacích, které mohou změnit podnikatelské modely v odvětví. Posledním příkladem nových příležitostí jsou digitální identity (E-ID). Právě ty jsou „klíčové pro další fázi digitálních financí“. Jejich přínos spočívá v tom, že klient bude schopen získat přístup k potřebným službám kdekoliv na světě. Jenže „E-ID bude fungovat pouze v případě, že budou platit společné regulační standardy a tento systém bude fungovat na mezinárodní úrovni.“

Sladění mezinárodní regulace se ani zdaleka netýká jen E-ID. Prioritou je zejména oblast bezpečnosti a eliminace největších rizik. Odhaduje se například, že kybernetický zločin bude v roce 2020 způsobovat ztráty ve výši 3 bilionů dolarů a „74 % světových firem může v následujícím roce čekat hackerský útok“. Jenže doposud je boj s kybernetickým zločinem převážně fragmentovaný, a to podkopává jeho efektivitu.

Nové technologie mají také potenciál přivést finanční služby do méně vyspělých zemí. Příkladem jsou mobilní platební systémy v Indii a v Keni. I v této oblasti ale platí, že mezinárodní ochrana používaných systémů a zajištění jejich bezpečnosti jsou nejefektivnější na nadnárodní úrovni. Potřebujeme tedy společné standardy, systémy dat, protokoly a pravidla, s jejichž pomocí umožníme optimální rozvoj nových technologií a bohatství společnosti, uzavírají Lehmann a Kern.

Zdroj: FTAlphaville

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688