TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  21.02.2019 08:30:49

Bílý dům potvrdil schůzku Babiše a Trumpa

Úřad amerického prezidenta potvrdil na oficiálních stránkách Bílého domu setkání Donalda Trumpa s českým premiérem Andrejem Babišem. Zveřejnil také témata, která spolu oba státníci budou probírat. Babiš se do Bílého domu podívá 7. března.

Po osmi letech pozval americký prezident hlavu české vlády na oficiální návštěvu Bílého domu. Informaci o pozvání Donalda Trumpa zveřejnil ve středu americký velvyslanec, následně ji potvrdil v oficiální zprávě i Bílý dům.

"Prezident Donald J. Trump a první dáma Melania Trumpová přivítají premiéra České republiky Andreje Babiše a paní Moniku Babišovou 7. března na jejich první oficiální návštěvě Bílého domu," napsal úřad amerického prezidenta.

Tématy, které budou Trump a Babiš probírat, budou společné globální výzvy, například kybernetická a energetická bezpečnost, a vzájemné obchodní vztahy.

"Premiérova návštěva přichází, když si Česká republika připomíná 30. výročí Sametové revoluce, která přinesla konec vlády komunistické strany, a také 20. výročí vstupu do NATO. Prezident a první dáma se těší, že si připomenou tyto historické chvíle společně s premiérem Babišem a paní Babišovou," dodal Bílý dům.

Posledním premiérem, kterého v Bílém domě přijal na státní návštěvě americký prezident, byl v roce 2011 Petr Nečas. Babišův předchůdce Bohuslav Sobotka se v sídle amerických prezidentů sešel v roce 2014 s viceprezidentem Joem Bidenem a v roce 2016 se zúčastnil večeře pořádané pro státníky účastnící se jaderného summitu ve Washingtonu.

Do Bílého domu se měl podívat i prezident Miloš Zeman, kterého při telefonickém rozhovoru pozval Trump. Žádné datum schůzky ale stanoveno nebylo. Prezidenta a premiéra ale předběhla jiná Češka. Vloni v létě provedl sídlem amerických prezidentů Donald Trump matku své bývalé manželky a babičku svých nejstarších dětí Marii Zelníčkovou.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688