Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.02.2019 08:23:39

Deficit zahraničního obchodu Japonska v lednu nejvyšší za pět let

Deficit japonského zahraničního obchodu se v lednu prohloubil ve srovnání se stejným obdobím loni o téměř polovinu na 1,4 bilionu JPY (286 miliard ), což byl nejvyšší údaj od března 2014. Vývoz pak klesl nejvíce za dva roky. Přispěl k tomu zpomalující růst v Číně. Přebytek obchodu s USA však vzrostl. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo japonské ministerstvo financí.

Zahraniční obchod je v deficitu již čtvrtý měsíc za sebou. Slábnoucí obchod není vítanou zprávou, protože se očekává, že japonská ekonomika letos zpomalí kvůli zvýšení prodejní daně od října na deset procent z nynějších osmi procent. Analytici čekali deficit 1,01 bilionu JPY.

Vývoz klesl meziročně o 8,4 procenta, nejvíce od října 2016, na 5,6 bilionu jenů. Analytici počítali s propadem jen o 5,5 procenta. Pokles zaznamenala většina velkých kategorií produktů, od chemikálií po strojírenství, elektroniku a auta. Vývoz do Asie, která se na celkovém exportu Japonska podílí více než polovinou, se propadl o 13 procent, hlavně kvůli 17procentnímu snížení dodávek do Číny. Vývoz do EU poprvé za čtyři měsíce klesl, a to o 2,5 procenta.

Hodnota zboží a služeb dovozených do země se snížila o 0,6 procenta na sedm bilionů jenů. Analytici čekali pokles 2,8 procenta. Hodnota dovozu ropy prudce klesla, převážně kvůli nižší ceně.

Politicky citlivý přebytek obchodu s USA vzrostl o pět procent na 367,4 miliardy USD a vyšší byl poprvé za sedm měsíců. Vývoz stoupl o téměř sedm procent díky automobilům a zařízení pro výrobu elektřiny. To vyvolává obavy z možného zavedení cel na dovoz aut do USA. Automobily loni tvořily zhruba dvě třetiny přebytku japonského obchodu s USA. Dovoz amerického zboží se zvýšil o 7,7 procenta díky nákupu zkapalněného zemního plynu, uhlí a obilí.

Ekonom Capital Economics Marcel Thieliant se domnívá, že růst vývozu zůstane nadále slabý. Důvodem je hlavně zpomalení ekonomického růstu hlavních obchodních partnerů Japonska.

Na japonský obchod má negativní dopad také obchodní spor Washingtonu s Pekingem, který trvá několik měsíců a zpomalil celkový globální obchod. Japonská ekonomika je na vývozu silně závislá, upozornily agentury AP a Reuters.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688