Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  19.02.2019 16:54:53

Trhy věří v obchodní dohodu USA a Číny

Americká delegace se minulý týden setkala s čínským prezidentem v Pekingu, což vnímaly trhy jako velmi pozitivní impuls k dalšímu růstu. V pozadí rostoucí důvěry v dosažení obchodní dohody a zažehnání hrozby dalšího vládního shutdownu v USA se tak akciovým indexům podařilo růst již osmý týden v řadě. Optimismus posiluje také fakt, že americký prezident Donald Trump je ochotný posunout plánovaný deadline z konce března o 60 dní, pokud nebude dosaženo obchodní dohody. Obchodní vyjednávání na vyšších úrovních budou pokračovat tento týden ve Washingtonu. Pokud nebude do 1. března dosaženo dohody, Spojené státy by měly reagovat zvýšením celních přirážek na některé čínské dovozy.

Počínaje dnešním dnem by měly ve Washingtonu znovu začít obchodní vyjednávání mezi dvěma největšími ekonomikami. Další kolo vyjednávání bude následovat poté, co se v Pekingu minulý týden podařilo podle dostupných zprávy dosáhnout pokroku ve vyjednávání. Vyjednávání mají pro americkou stranu zajistit strukturální změny v Číně, které ovlivní obchodování mezi USA a Čínou. Obě strany musí zároveň projednat výrazný nárůst dováženého zboží a služebUSA do Číny. Vyjednávání na vyšší úrovní budou probíhat s obchodním zmocněncem USA Robertem Lighthizerem, který je zastánce tlaku na Čínu, aby ukončila své praktiky, které zahrnují například nucené transfery technologií amerických společností a krádeže duševního vlastnictví.

Trump dostal Čínu pod tlak, když upozornil na její obrovský obchodní přebytek, nad kterým se pozastavila i čínská strana. Trump nakonec Číně nedal na výběr a uvalil cla na dovoz většiny čínských dovozů a následně začal tlačit na volný a férový obchod. Poté Trump doporučil Číně, aby snížila její exporty do USA na výší importů z USA, aby mohly obě strany začít projednávat obchodní dohodu. Čína pochopitelně odmítá jakékoliv nařčení z krádeží duševního vlastnictví a technologií. Podle nejnovějších zpráv by Čína zrevidovala oblasti průmyslu podle příslušných pravidel WTO, ale není ochotná to projednávat s Washingtonem. Čína chce spolupracovat s WTO, řídit se podle jejich pravidel a sladit s ní jejich politiku. Washington pochopitelně nesouhlasí, protože si chce udržet kontrolu nad možnými dalšími cly, pokud by Čína porušila potencionálně dohodnutá pravidla. Právě to se může ukázat jako jeden ze zádrhelů jednání a čínští vyjednavači jsou známí svou neúprosností a vytrvalostí.

obchodních válek nevzejde nikdo jako vítěz, což si uvědomují také investoři na finančních trzích, a proto jsou pozitivní zprávy kolem obchodního vyjednávání palivem pro růst akciových trhů. Dalo by se říct, že obchodní války jsou po ukončení zvyšování úrokových sazebUSA jedinou překážkou v růstu akciových trhů. Americké indexy se dočkaly vyřešení politických problému v zemi a podařilo se zamezit další vládní uzavírce. Asijským akciovým indexům se od začátku roku poměrně daří a přidávají se také ty evropské. Situaci lze pozorovat také na devizových trzích, kde koncem minulého týden přešel do defenzívy americký dolar, jakožto bezpečný přístav a naopak se dařilo tradičně rizikovějším měnám, jako je australský a novozélandský dolar. Uvolnění napětí kolem obchodních válek a zmírnění možného zpomalení ekonomické aktivity využívá také ropa, ta roste spolu s dalšími rizikovými aktivy.

Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

15.01.2020Finanční trh čeká na podpis dohody mezi USA a Čínou (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
21.12.2019FT: USA a Čína spolu uzavřely obchodní dohodu "fáze 1" Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688