Michal Dvořák (TradeCentrum)
Okénko investora  |  18.02.2019 15:14:03

Zákaz čínských technologií: kdo budou vítězové a kdo poražení

 

Pokud prezident Donald Trump podepíše nařízení, které zakazuje používání čínských telekomunikačních zařízení pro bezdrátové sítě v USA, spustí tím obří celosvětové přeskupování byznysových sil v oblastech telco, IT a návazných technologií. Předpokládá se, že příkaz bude podepsán už příští týden, před Mobile World Congress, který je naplánován na 25. až 28. února v Barceloně ve Španělsku.

Nařízení uživatelských omezení vychází z obav americké správy o národní bezpečnost a bude se zaměřovat především na čínské telekomunikační zařízení, jako jsou produkty firem Huawei Technologies a ZTE (HK: 0763).

Pokud prezident Trump opravdu zakáže čínská zařízení, respektive jejich využívání v amerických bezdrátových sítích, budou primárními vítězi americké a evropské technologické firmy, jakými jsou výrobci telekomunikačních zařízení LM Ericsson (NASDAQ: ERIC), Nokia (HE: NOKIA) Corp. (NYSE: NOK), Cisco Systems Inc. (NASDAQ: CSCO) a Comtech Telecommunications Corp. (NASDAQ: CMTL).

Na druhou stranu, velcí operátoři v oblasti telekomunikací a technologičtí giganti, jako jsou AT & T, Verizon Communications Inc. (NYSE: VZ), T-Mobile USA, Sprint Corp. (NYSE: S) a Apple Inc. (NASDAQ: AAPL) ztratí nejvíc. Tyto firmy jsou závislé na nízké ceně čínských high-tech zařízení – váže se na ně jejich profitabilita.

Pokud se vlna zákazů a omezení vůči Huawei Technologies a ZTE naplno přelije i do Evropy, z nákladového hlediska budou mezi postižené patřit i významní operátoři jako Vodafone, O2 nebo T-Mobile, kteří působí i v Česku.

Obavy z národní bezpečnosti jsou dominantou telekomunikačního prostoru

Trumpova administrativa je hluboce znepokojena snahou Číny o sesazení Spojených států z pozice vedoucího vývojáře a dodavatele v oblasti umělé inteligence a high-tech, polovodičů, kvantové výpočetní techniky a různých dalších sektorů řízených digitální technologií.

Ve skutečnosti v roce 2018 americká vláda přijala nabídku AT & T Inc. (NYSE: T) na dodávku smartphonů Huawei. Mezitím Qualcomm Inc. (NASDAQ: QCOM) obdržel zákaz prodeje svých čipsetů Huawei a ZTE kvůli obavám z čínské špionáže Američanů využívajících tyto špičkové produkty. Tento krok je důkazem zuřivě agresivního postoje, který vláda USA přijímá, aby chránila inovativní produkty nové generace amerických technologických gigantů.

Nedávné kroky v USA proti čínským tech gigantům

28. ledna tohoto roku podalo americké ministerstvo spravedlnosti obvinění na CFO čínského telekomunikačního operátora Huawei Technology, Meng Wanzhou, která je současně dcerou zakladatele společnosti a prezidenta Ren Zhengfei. Ministerstvo spravedlnosti požádalo o jeji vydání z Kanady poté, co byla zatčena 1. prosince 2018 na základě amerického extradičního výměru. Huawei byl obviněn z porušování amerických sankcí vůči Íránu a v roce 2014 proběhl soudní spor o ochranu obchodního tajemství, podaného společností T-Mobile US Inc. (NYSE: T) za krádež obchodních tajemství.

24. ledna americký ministr obchodu Wilbur Ross řekl v CNBC, že Spojené státy jsou stále ještě "míle a míle" daleko od dohody s Čínou. 22. ledna ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow potvrdil, že americká vláda odmítla jednání o plánování obchodu s Čínou na základě neshod o právu duševního vlastnictví.

Hlavním problémem pro Trumpovy administrativy jsou čínské krádeže duševního vlastnictví z amerických společností a jejich re-trade zpět do USA za dumpingové ceny s podporou čínské vlády. Jedná se o ústřední bod obchodního konfliktu mezi dvěma největšími ekonomikami světa. Vloni 17. prosince federální státní zástupci ministerstva spravedlnosti podal obvinění na dva čínské hackery za hackování technologií hi-tech firem v USA.

 

V prosinci 2018 také několik klíčových politicko-ekonomických spojenců Spojených států, jako je Japonsko, Spojené království, Kanada, Austrálie a Nový Zéland, zakázalo společnosti Huawei Technology prodávat její výrobky v těchto zemích. Po Novém roce se pak připojilo i Česko, které Huawei vyřadilo z bezpečnostních důvodů z tendru ministerstva financí na daňový portál.

Michal Dvořák

Je hlavním analytikem společnosti Tradecentrum. Od roku 2013 je rovněž výkonným ředitelem EFEKTA finance SE se specializací na Corporate finance a Supply Chain Management a Credit insurance. Od roku 2017 se podílí na tvorbě algoritmů pro vysokofrekvenční obchodování. Dříve pracoval v řízení rizik KUREG Úvěrové pojišťovny, ve Factoringu České spořitelny a v Leader Investments, kde byl dealerem na devizovém trhu.





Tradecentrum

Je licencovaným obchodníkem, který poskytuje investiční poradenství v řadě zemí světa a poskytuje globální přístup na trhy. Klienti mají možnost obchodovat širokou škálu finančních instrumentů.

To, co je dělá výjimečnými, je především profesionální a individuální přístup ke klientům, kteří jsou naší prioritou a nedílnou součástí naší společnosti.

TradeCentrum je registrovaná obchodní značka Goldenburg Group Limited, což je kyperská investiční firma (CIF) pod dohledem a regulací Kyperskou komisí pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF Licencí číslo 242/14.

Více informací na: https://tradecentrum.com/cs/

26.02. 11:49  už dávno (Bahnhof)
24.02. 11:08  apple (Mono)
24.02. 10:31  amerika (Aloisos)
22.02. 09:26  jak to bude dál (Piotr)
19.02. 14:48  made in china (Charles)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688