Bisnode (Bisnode)
Podnikání  |  18.02.2019 12:09:50

Plátců DPH je v ČR přes půl milionu

V České republice aktuálně podniká 501 878 plátců DPH. Meziročně se jejich počet zvýšil o necelé procento, tedy o 4 784. Přitom v období mezi lety 2016 a 2017 se počet plátců DPH zvýšil o 5,6 %. Informace dnes zveřejnil Bisnode, který se zabývá analýzou tuzemské podnikatelské základny.

„Minimální zvýšení celkového počtu plátců DPH v uplynulém roce nekorespondovalo se stále ještě dynamickým přírůstkem nových firem v ČR. Důvodem je zavedení kontrolního hlášení DPH a v některých případech se také mohlo jednat o obtížnější a zdlouhavější registrace k platbě DPH v důsledku snahy státu o snížení objemu daňových úniků a karuselových podvodů,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Vývoj počtu DPH v letech 2017 - 2019
 
*data leden/únor daného roku
Zdroj: Bisnode

V ČR je aktuálně plátcem DPH téměř každý šestý subjekt. Mezi 501 878 plátci DPH jsou se 43 procenty nejvíc zastoupeni společnosti s ručením omezeným (216 516) a živnostníci (214 676). Mezi společnostmi s ručením omezeným je téměř polovina plátců DPH (46 %), zatímco v případě živnostníků zhruba 11 %. U akciových společností platí DPH 54 % firem.

Plátci DPH podle právní formy
 

Zdroj: Bisnode

Nejvíc plátců DPH má registrované sídlo v Praze. Jde o 128 861 firem, tedy čtvrtinu ze všech firem, které platí DPH a pětinu firem s pražskou adresou. Vysoký podíl plátců DPH na podnikatelské základně má také Jihomoravský kraj (18,3 %) a Vysočina (17,7 %). Naopak největší počet plátců se koncentruje v Praze, Jihomoravském a Středočeském kraji.

Naopak jen 9 834 firem z celkového počtu 75 195 působících v Karlovarském kraji je registrovaných k platbě DPH. To představuje 13 % ze všech firem, které v tomto regionu podnikají, přičemž je to nejméně ze všech krajů České republiky. O něco lépe na tom je Ústecký a Liberecký kraj, kde DPH odvádí 14 % firem.

Plátci DPH podle krajů

 

Zdroj: Bisnode

Z pohledu oboru činnosti nejvíc plátců DPH podniká v oblasti zprostředkování velkoobchodu, stravování, výstavby budov, silniční nákladní dopravy a pronájmu a správy nemovitostí.

Plátci DPH podle oborů činnosti – nejvíc plátců DPH celkem

 
Zdroj: Bisnode

Bisnode

Bisnode je jedničkou v oblasti poskytování ekonomických informací o společnostech a podnikatelích. Analyzuje obrovské objemy dat, nachází souvislosti a interpretuje je do informací, které jsou srozumitelné pro zákazníky a tím jim umožňuje přijímat správná a chytrá rozhodnutí, zvyšovat tržby a minimalizovat rizika. Kvantitu mění na kvalitu, velká data (Big Data) mění na chytrá data (Smart Data). Bisnode působí v 19 evropských zemích a díky strategickému partnerství s Dun & Bradstreet poskytuje informace z více než 190 zemí světa o 300 milionech firem z celého světa.

Více se můžete dozvědět na: www.bisnode.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688