Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  18.02.2019 10:49:10

BREXIT se blíží, jak asi zareagují drahé kovy?

Je to již více než dva a půl roku, kdy v pátek 24. 6. 2016 přišla studená sprcha nejen pro samotnou EU, ale i pro celý svět - v souvislosti s budoucností Velké Británie a potažmo celé Unie se začalo hovořit o "černém pátku". Obyvatele Spojeného království v referendu rozhodli, že již nechtějí dále setrvávat v EU a dávají jí sbohem. Země, která vstoupila do EU v prvním rozšíření v roce 1973 a byla tak po dobu více než 40. let členem tohoto uskupení se rozhodla vydat se svou vlastní cestou. Na tuto skutečnost okamžitě zareagovaly finanční trhy oslabením libry na nejnižší hodnotu za posledních 30 let a poklesem cen akcií po celém světě. Začalo období nejistoty a obav z dalšího vývoje.

Na brexit naopak velmi pozitivně zareagovala cena zlata, která vyskočila o 8 %. Vzrostla také cena stříbra a posílil i americký dolar. Opět se potvrzuje pravidlo, že z dob nejistoty těží žlutý kov - a to se stalo i po daném referendu.

Prudký růst v důsledku brexitu nebyl ničím překvapujícím. Obrovským šokem je naopak výsledek tohoto historického hlasování. Většina analytiků, politiků a představitelů EU předpovídala a věřila v setrvání země v EU. Realita byla bohužel jiná. Je proto celkem logické, že reakce akciových trhů byly tak negativní. Skutečným vítězem se naproti tomu stalo zlato, protože se opět ukázalo jako jistá investice v dobách nejistých.

Po referendu přišli na řadu vyjednávání a neustálé summity, jak daný odchod Britů skutečně proběhne, za jakých podmínek, bude to tvrdý Brexit nebo se vyjedná nějaká smlouva, která zajistí hladký průběh? Čas utíkal a z jednání vyšla smlouva, na které se shodli představitelé a zástupci zemí EU. Bohužel tato smlouva následně neprošla schvalovacím procesem v britském parlamentu a britská premiérka Theresa Mayová utrpěla zdrcující porážku, proti schválení byli i zástupci její strany. Není se snaží na poslední chvíli zachránit tuto dohodu a opět vyjednává v EU. Bohužel EU již nechce danou smlouvu znovu otevírat a jakkoliv měnit a čas utíká. Do Brexitu zbývá jen pár týdnů a stále se neví co bude. Jak to vše dopadne.

K Brexitu se obrací pozornost, jak na finančním poli tak rovněž na poli drahých kovů. Jak zareaguje zlato, stříbro a další kovy? Bude to impuls pro ještě větší růst než po daném referendu? Na to si budeme muset počkat, nicméně, pojďme se podívat, jak kovy zareagovaly po samotném referendu.

V následujících grafech vidíme vývoj cen zlata a stříbra od září 2015 do prosince 2016. Vidíme, že významné poklesy a nízké hodnoty byly zaznamenány v prosinci 2015, následně v lednu došlo k odrazu cen a vrcholu bylo dosaženo v době po referendu. Zlato za danou dobu cca 6 měsíců přidalo kolem 31 % v USD za unci, u stříbra to bylo cca 57 % v USD za unci.

 

Vývoj ceny zlata po referendu v červnu 2016

 

Vývoj ceny stříbra po referendu v červnu 2016

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jakub Petruška

Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 10 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

06.04.2021Jak obchodovat drahé kovy, jako je například zlato Štěpán Hájek (Purple Trading)
12.08.2019Zlato si bere zpět titul krále mezi drahými kovy Olívia Lacenová (xPartners)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688