TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.02.2019 10:44:50

Další zdražení jízdenek na vlak? Stát bude vybírat za lidi na nádraží

Železniční dopravce čekají další poplatky. Za každé zastavení na nádraží totiž budou muset státu nově platit. Podle pondělních Hospodářských novin půjde o poplatek za to, že po nástupištích chodí lidé. Zda se změna projeví v cenách jízdného, zatím není jasné.

Za každý vlak, který zastaví ve stanici, budou muset dopravci odvádět speciální poplatek. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ho podle deníku začne vybírat už příští rok. Takto vybrané peníze chce investovat do modernizace nástupišť.

Peníze na tyto opravy nyní rozděluje ministerstvo dopravy ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Od roku 2020 však téct přestanou. Z toho důvodu chce správce železnic takzvané "ošlapné" zavést. Za rok by tak podle mluvčí SŽDC Radky Pistoriusové mohli vybrat zhruba 123 milionů korun.

Výše poplatků se bude dopravcům účtovat podle toho, kolikrát jejich vlak zastaví ve stanici, vysvětluje deník. Roli bude hrát i váha soupravy. Nejvíce na "ošlapném" zaplatí České dráhy. Ty totiž přepraví ročně okolo 175 milionů cestujících. Podle odhadů by tak měly zaplatit zhruba 100 milionů korun.

Jestli se změna promítne i do ceny jízdenek však zatím není jasné. "Toto je zatím předčasné. Jisté je, že se nám zvýší náklady. Zda se to ale projeví v ceně jízdného, budeme muset spočítat," vysvětlil pro TN.cz mluvčí národního dopravce Radek Joklík.

Konkrétnější byl mluvčí soukromého dopravce RegioJet Aleš Ondrůj. Podle něj tento poplatek cenu jízdenek bezprostředně neovlivní. "Čekáme na to, jak to bude nakonec nastaveno. Věříme, že to bude férové pro všechny dopravce," dodal.

Do budoucna může navíc podobných poplatků ještě přibýt. SŽDC uvažuje, že bude od dopravců vybírat peníze za to, že využívají nádražní rozhlas.

"Dnes je poskytování informací cestujícím finančně kryto účelovou dotací z rozpočtu ministerstva dopravy. Nelze vyloučit, že nově bude zpoplatňováno přímo vůči dopravcům," řekla deníku mluvčí SŽDC.

Podle RegioJetu je to ale nesmysl. "Základní hlášení by mělo být zdarma," řekl Aleš Ondrůj a dodává, že platit by se mělo pouze za komerční služby. Tedy pokud si dopravce objedná něco navíc.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688