Josef Trnka (TPS)
Makroekonomika  |  17.02.2019 14:11:29

Na Primě o důchodech bez ministryně.

Co je to spravedlnost? Wikipedie se nedokáže shodnout na jednoduché definici, a proto tento pojem rozděluje do čtyř kategorií, na retributivní, distributivní, procesní a rovnost před zákonem. Pro znalce a zkušené je to však jednoznačně ona dáma, co má zřejmě tak pronikavý zrak, že si musí ovázat oči páskou. 
Aktuálně se nicméně vynořil nový speciální institut, kterým jsou spravedlivé důchody. Není to vůbec jednoduchá záležitost, protože se jí bude zabývat zvláštní komise v počtu několika desítek hlav pomazaných. Komise to nebude mít vůbec snadné, protože nespravedlnost se skrývá už v základní formuli systému, kombinující zásluhovost se sociálnost, a to způsobem, který velmi diskriminuje zásluhový princip. Aby to nebylo vůbec jednoduché, objevila se nejnověji též myšlenka, zabývající se "genderovou vyvážeností". Musí se vypořádat s faktem, že ženy zvýhodněné možností dříve odejít do starobního důchodu, mají (také v důsledku toho) v průměru nižší penze
Dnešní Partie na Primě k debatě nad předmětným tématem a souvisejícími otázkami přizvala i ministryni Janu Maláčovou, té však, podle sdělení moderátorky Terezie Tománkové, údajně nevyhovovala sestava dalších přizvaných a svoji účast odvolala. Těmi, kdo tuto zprávu přijali s podivem a nepochopením byli: Radka Maxová, poslankyně za ANO a předsedkyně výboru PS pro sociální politiku, Jan Bartošek, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.
Jak se dalo očekávat, tak hlavním tématem relace byly důchody. Hned v úvodu zástupce lidovců připomněl, že s příští valorizací na průměrné úrovni 900 měsíčně přišel jako první Andrej Babiš, byť v průběhu týdne o přibližně 200 měsíčně slevil. Bartošek akcentoval předběžné výpočty předpokládající, že v podstatě současný "zahnívající" systém bude ufinancovatelný maximálně do poloviny třicátých let. Většina úvodních vyjádření v podstatě rezonovala s výzvou ministryně financí k hledání úspor ve všech rezortech. K tomu Rafaj, a nejen on, namítal, že výzva, vymezená částkou 50 miliard , postrádá jakékoli konkrétní analýzy a relevantní podklady. Makroekonomické odhady s nimiž se operuje, označil za optimistické a jestliže by měl vybrat kapitolu, v níž by se nemělo vůbec škrtat, vybral vědu a výzkum.
Pokud jde speciálně o oblast důchodů, tak Radka Maxová při řešení "ženské" otázky velmi správně poukázala na korelaci mezd a výše důchodů. Nižší průměrný příjem ženské části populace se nepochybně zásadně promítá do výše penzí. Bartošek, na rozdíl od kolegů, nepovažuje třetí (spořivý) pilíř za vhodný pro nízkopříjmové rodiny, spíš plédoval pro daňové zvýhodnění rodin s více dětmi a opakovaně se vracel k zvláštním opatřením ve prospěch žen přímo v rámci důchodového systému. Rafajův přístup se viditelně lišil od stanovisek kolegů, souhlasil však s nimi, že doposud nebylo přistoupeno k "opravdové" reformě. Šel tak daleko, že obecně chování politiků charakterizoval v této oblasti jako dlouhodobě nezodpovědné. Jednoznačně prohlásil, že valorizace důchodů zaostává za valorizací mezd
V čem se nicméně všichni hosté shodli bylo opatření, které pan viceprezident definoval jako " předdůchody v kategorii rizik". V podstatě nejde o nic jiného, než o úvahu navrátit se k nějaké podobě pracovních kategorií, jejichž institut zanikl v průběhu porevolučního nadšení. 

Další informace a zajímavosti  zde, nejen z politiky, ale i z kultury, gastronomie a dalších oblastí. Například o jednoduchých haluškách v podmínkách českých domácností a zkušenosti s politikou "stravovacích voucherů" českých restauračních zařízení.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688