Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.02.2019 06:59:11

Křetínského CMI koupila ve Francii časopisy Lagardére včetně Elle


Společnost Czech Media Invest (CMI), kterou spoluvlastní český miliardář Daniel Křetínský, dokončila nákup francouzských časopisů mediální skupiny Lagardére za 52 milionů eur (zhruba 1,34 miliardy ). Součástí koupě je licence na značku módního magazínu Elle pro Francii. Skupina Lagardére ale dále zůstává vlastníkem mezinárodní značky Elle. Oznámil to v tiskové zprávě člen představenstva CMI Daniel Častvaj.
 
CMI koupila většinu titulů, které dosud ve Francii Lagardére vydával. Kromě Elle a jeho webové verze jsou to časopisy Version Femina, Art & Décoration, Télé 7 Jours, France Dimanche, Ici Paris nebo Public. "Jde o významnou akvizici rámci naší strategie vstupu na francouzský mediální trh," uvedl dnes generální ředitel CMI Křetínský. Koupená média chce podle něj CMI dál rozvíjet, především v digitální oblasti.

Loni činily výnosy koupených médií podle CMI 239 milionů eur (asi 6,17 miliardy ) a zisk před zdaněním a úroky byl zhruba deset milionů eur (asi 258 milionů ).

CMI již loni koupila francouzský týdeník Marianne a 49procentní podíl v holdingu Le Nouveau Monde od francouzského bankéře Matthieu Pigasse, spolumajitele francouzského deníku Le Monde. CMI v minulém roce také od Lagardére koupila rozhlasové stanice v Česku, Polsku, na Slovensku a v Rumunsku. Byly mezi nimi třeba tuzemské stanice Frekvence 1 a Evropa 2.

Ve společnosti CMI má Křetínský podíl 50 procent. Dalšími spolumajiteli jsou Patrik Tkáč se 40 procenty a Roman Korbačka s deseti procenty.

V českých médiích realizuje třiačtyřicetiletý český miliardář své aktivity prostřednictvím společnosti Czech News Center (CNC), která je součástí koncernu Czech Media Invest (CMI). Křetínský má v CMI podíl 50 procent, dalšími spolumajiteli jsou Patrik Tkáč se 40 procenty a Roman Korbačka s deseti procenty. Společnost CNC (tehdy Ringier Axel Springer CZ) koupili koncem roku 2013 od německo-švýcarské společnosti Ringier Axel Springer AG.

- CNC je podle svých internetových stránek nejsilnějším mediálním domem v České republice, oslovuje téměř 3,7 milionu čtenářů tisku a téměř sedm milionů návštěvníků internetu. K hlavním titulům patří deníky Blesk, Aha! a Sport, časopisy Reflex, Blesk pro ženy, Svět motorů nebo AutoTip, a také webové tituly (například zpravodajský portál Info.cz). Společnost vlastní i dvě tiskárny, v Praze a v Ostravě.

Předloni CNC zvýšila zisk o 108 milionů na 127 milionů korun, výnosy vzrostly o 3,5 procenta na 1,948 miliardy korun. Vedle CNC patří do holdingu CMI také společnost CN Invest vydávající ekonomický deník E15 nebo časopisy Maminka, Betynka a F.O.O.D. V červenci 2018 CMI dokončila nákup rozhlasových stanic francouzské skupiny Lagardére v ČR, Polsku, na Slovensku a v Rumunsku. Mezi rádia, která koupila společnost CMI patří třeba Frekvence 1 a Evropa 2, jsou jedněmi z nejposlouchanějších stanic v Česku.

CMI už loni koupila i francouzský týdeník Marianne a v říjnu jí francouzský bankéř Matthieu Pigasse prodal 49procentní podíl v holdingu Le Nouveau Monde. Jeho prostřednictvím tak spoluvlastní skupinu, která vydává list Le Monde. Investici do novin označil v rozhovoru pro deník Les Echos za záležitostí nikoli ekonomickou, ale občanskou. "Považuji tisk za stěžejní věc pro uchování tradičních hodnot liberální demokracie... a to, co se děje nyní kolem nás mě děsí," řekl Křetínský.

Nyní CMI dokončila nákup francouzských časopisů mediální skupiny Lagardére za 52 milionů eur (zhruba 1,34 miliardy korun). Součástí koupě je licence na značku módního magazínu Elle pro Francii, Lagardére ale zůstává vlastníkem mezinárodní značky Elle. Kromě Elle a webové verze CMI koupila i časopisy Version Femina, Art & Décoration, Télé 7 Jours, France Dimanche, Ici Paris nebo Public.

Křetínský prostřednictvím CMI drží rovněž podíly (spolu s PPF, Tkáčem a investiční skupinou Rockaway Capital) v internetovém obchodu Mall Group (patří pod něj Mall.cz, CZC.cz, Košík.cz nebo Proděti), který působí v sedmi zemích. Mall Group loni na podzim spustila i televizní kanál Mall.tv.

Daniel Křetínský je znám hlavně jako většinový vlastník Energetického a průmyslového holdingu (EPH), který je přední středoevropskou energetickou skupinou. Holding je klíčovým přepravcem ruského zemního plynu do EU, největším dodavatelem tepla v ČR, druhým největším českým výrobcem elektřiny (po firmě ČEZ) a jednou z největších těžebních firem v Německu. Nedávno koupil energetické zdroje v Itálii a zajímá se o uhelné a plynové elektrárny ve Francii.

EPH ovládá přes 50 těžebních a energetických firem. Vlastní a provozuje zařízení v ČR (Elektrárny Opatovice, United Energy nebo Pražská teplárenská), na Slovensku, v Německu, Itálii, Maďarsku a Británii, kde mimo jiné dokončila přeměnu uhelné elektrárny Lynemouth s instalovaným výkonem 400 MW na elektrárnu spalující biomasu. Společnosti spojené s EPH zaměstnávají téměř 25.000 lidí. V roce 2017 EPH zvýšil čistý zisk o 9,6 procenta na 22,5 miliardy korun, konsolidované tržby stouply na 153,9 miliardy .

Křetínský je též spoluvlastníkem firmy EP Industries (odštěpené z EPH), která patří mezi přední průmyslová uskupení v ČR. Zahrnuje zhruba desítku podniků působících mimo jiné v energetickém strojírenství, dopravní infrastruktuře, automobilovém průmyslu (výrobce autobusů SOR) a odpadovém hospodářství (AVE holding). Společnosti EP Industries a Mall.cz se loni staly novými hlavními sponzory Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Křetínský spolu s Tkáčem vlastní společnost EP Global Commerce (EPGC). Ta loni koncem srpna oznámila, že vstupuje do německé firmy Metro AG, která v ČR vlastní velkoobchody Makro. Koncem září EPCG II uvedla, že svůj podíl v Metru AG zvýšila na 10,9 procenta. Přes opční kontrakty Křetínský a Tkáč ovládají 20,59 procenta hlasovacích práv, letos v lednu pak agentura Reuters napsala, že se Křetínský připravuje na převzetí Metra a nyní dokončuje podmínky financování případné akvizice.

Křetínský, podle loňského žebříčku časopisu Forbes pátý nejbohatší Čech s majetkem 59 miliard korun, je také spolumajitelem fotbalového klubu AC Sparta Praha. Jeho partnerkou je dcera nejbohatšího Čecha Petra Kellnera Anna Kellnerová (22), úspěšná jezdkyně parkuru.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688