Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.02.2019 06:28:22

Kongres ukončí uzávěru amerických úřadů, Trump kvůli penězům na zeď vyhlásí stav nouze


Sněmovna reprezentantů schválila nadstranický návrh zákona, který má předejít opětovné platební neschopnosti federálních úřadů. Oznámily to tiskové agentury. Rozpočtový kompromis podpořilo 300 zákonodárců, 128 hlasovalo proti.
 
Přijatý zákon, který již dříve schválil jasnou většinou i Senát, počítá s poskytnutím jen 1,4 miliardy dolarů na bezpečnostní opatření na hranici s Mexikem, přestože prezident Donald Trump požadoval 5,7 miliardy (bezmála 130 miliard ). Bílý dům již avizoval, že prezident zákon podepíše, ale vyhlásí stav nouze, což mu umožní poskytnout další peníze na stavbu zdi na jižní hranici.

Republikány ovládaný Senát a následně i Sněmovna reprezentantů, v níž mají převahu demokraté, podpořily zákon, který má zajistit více než 300 miliard dolarů pro vládní úřady a agentury,

Bílý dům již avizoval, že prezident Trump zmíněný zákon podepíše a vyhlásí stav nouze - kompromisní návrh totiž neobsahuje v plném objemu Trumpem požadované peníze na zeď a vyhlášení stavu nouze mu umožní čerpat peníze z krizových fondů. Pokud americký prezident tento krok skutečně učiní, očekává se, že to vyvolá vlnu žalob s cílem krizové opatření zrušit.

Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová již na dotaz novinářů uvedla, že právní kroky zváží. Dodala, že demokraté zareagují adekvátně.

Trump se s Kongresem, jehož Sněmovnu reprezentantů ovládají demokraté, dlouhodobě pře o peníze na zeď či jinou bariéru, která má čelit nelegálnímu postupu migrantů přes mexicko-americkou hranici. Konflikt na přelomu roku vyvrcholil déle než měsíčním zablokováním části federálních úřadů, které neměly peníze na svůj provoz. Financování úřadů bylo dočasně obnoveno, ale od soboty krize opět hrozí, pokud by Kongres nepřišel s dlouhodobým finančním plánem. Na něm se demokraté s republikány nakonec dohodli.

Nadstranický návrh ale neobsahuje uvolnění 5,7 miliardy dolarů na stavbu betonové zdi nebo ocelového plotu na americko-mexické hranici, ale jen 1,4 miliardy dolarů. Tyto peníze stačí na vybudování necelých 90 kilometrů hraničních bariér oproti Bílým domem předpokládaným 320 kilometrům.

Nejmenovaný zdroj agentuře Reuters sdělil, že Bílý dům již určil 2,7 miliardy dolarů z fondů, které chce po vyhlášení stavu nouze využít.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688