Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  13.02.2019 06:13:02

Hlavní akcionář solární E4U konsolidoval podíl

Po primární emisi se již přes sedm let na pražské burze obchodují akcie E4U. Firmy, která slibovala růstový příběh v podobě dalších investicenergetice. Zůstalo však jen u původních dvou fotovoltaických elektráren o celkovém výkonu 4,4 MW, když dle pozdějších výstupů z firmy nové projekty nejsou z hlediska výnosů a zisků tak zajímavé, jako stávající výrobny v portfoliu…

Majoritním akcionářem E4U je historicky společnost E4U FINANCE, která právě v rámci primární emise (IPO) prodala investorům 49 % akcií. Ponechala si tak těsný kontrolní podíl. Danou firmu z 90 % ovládá Petr Bína, který je zároveň předsedou představenstva samotné E4U.

Jak již jsme dříve opakovaně uváděli, akcie E4U začala nedlouho po IPO nakupovat manželka Petra Bíny. Poměrně pravidelnými nákupy na pražské burze začala rozšiřovat vlastnictví akcií v řádech procent. Teprve až v únoru 2017 se nicméně investoři v regulatorním hlášení dozvěděli, že Jitka Bínová jedná ve shodě se svým manželem, potažmo tedy s majoritním akcionářem E4U FINANCE. Oznámila tehdy souhrnný podíl již 56 %.

E4U FINANCE nakoupila akcie za 14,8 mil.

Od té doby J.Bínová přikoupila ještě dalších více než 31 tisíc akcií E4U. Všech historicky nakoupených akcií se však nyní zbavila. Dle regulatorních hlášení 7. února prodala, mimo obchodní systém, právě do rukou majoritní E4U FINANCE téměř 151 tisíc akcií E4U za kurz 98 . Tedy vlastně za nejnižší cenu mnoha posledních měsíců. Akcie E4U se letos jen v několika málo seancích dostaly na pražské burze na „minima“ 98 , nižší cenu naposledy zaznamenaly před 2 lety.

J.Bínová přitom nakupovala akcie E4U i za ceny poblíž historických maxim, resp. také u hranice 115 . Nutno však podotknout, že její nákupy zejména v úvodních letech byly za kurzy hluboko pod 100 . Navíc J.Bínová každoročně vždy na aktuálně vlastněné akcie inkasovala od E4U dividendu. Loni to již po zdanění mělo být více než 700 tisíc .

Každopádně majoritní akcionář E4U Finance výše zmiňovanou transakcí rozšířila svůj přímý podíl v E4U na zhruba 57,3 %. Free float se tak snížil na necelých 43 %.

Dividenda opět 5,60 ?

Závěrem snad jen uvést, že společnost zatím nezveřejnila termíny letošních reportů hospodářských výsledků, resp. není ani jasné, kdy se akcionáři dozvědí čísla za loňský rok. Jasno tedy není ani ohledně dividendy. Nicméně vzhledem k stabilnímu hospodaření a dosavadním zprávám ze společnosti změny čekat příliš nelze. Akcionáři se tak nejspíše díky hlasům majoritního akcionáře na valné hromadě i letos dočkají schválení dividendy 5,60 , přestože ziskovost společnosti by mohla akcionářům přinést výraznější požitek. Pokud společnost dodrží tradici, rozhodné datum pro nárok na dividendu by mělo být opět někdy v září.

S akciemi E4U se v úterý na pražské burze neuskutečnil žádný obchod. V pondělí po celkových obchodech za 290 tisíc uzavřely na 107 . Dividendový výnos tak lze u titulu stanovit na 5,2 %.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688