Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.02.2019 18:14:14

Až se zima elektromobilů zeptá…

Mají elektromobily výrazně jiný potenciál v zemích, jako je Itálie, či Španělsko na straně jedné a Švédsko či Kanada na straně druhé? Jinak řečeno, omezují tvrdé zimy výrazným způsobem dojezd elektromobilů a celkově to, co jsou schopny nabídnout? Když jsem tu před delším časem nad tímto tématem uvažoval, někteří čtenáři mě přesvědčovali o opaku. S tím, jaké mrazy přišly nedávno do velké části USA, se mimo jiné zvedl zájem i o toto téma.

CNBC před pár dny psala, že elektromobily jako Tesla Model 3, Chevrolet Bolt EV, Jaguar I-Pace či Nissan Leaf Plus mají za ideálních podmínek na jedno nabití dojezd 200 – 300 mil. Jenže „jak ukázala zimní bouře, chladné počasí má do tohoto ideálu daleko“. Americká společnost AAA, které testuje automobily a dělá na ně různé studie, pak konkrétně tvrdí, že pokud teplota klesne pod 20 stupňů Fahrenheita (necelých mínus sedm stupňů Celsia), průměrný dojezd u společností testovaných elektromobilů klesl o 41 %.

Ředitel AAA výsledky příslušné studie komentoval s tím, že dojezd kvůli nižším teplotám klesl výrazně více, než se čekalo, v některých případech o více než polovinu. CNBC přitom tvrdí, že tato studie „se zdá být první, která používá standardní, opakovatelnou metodologii“, díky které lze porovnávat efekt různých teplot na různé elektromobily.

Brannon dodává, že dopady teplot byly u různých vozů poměrně vyrovnané, testovány byly přitom BMW i3s, Chevrolet Bolt EV, Nissan Leaf, Tesla Model S a Volkswagen e-Golf. Jen aktivace vozu při mínus 7 stupních prý snižuje standardní dojezd asi o 12 %, a to bez zapnutého topení, o vyhřívaných sedadlech nemluvě. Příčina je prostá – lithiovým bateriím nejvíce vyhovuje teplota kolem 20 stupňů Celsia. Výrazně nižší teplota omezuje jejich kapacitu i rychlost dobíjení. Řidiči mohou tento efekt snížit tím, že budou své EV parkovat ve vytápěné garáži či dobíjet při každé možné příležitosti (některé vozy také část energie používají na ohřev baterií a omezují tím negativní dopad nízkých teplot).

Studie AAA prý také ukazuje, že bateriím neprospívá ani velké vedro, při cca 35 stupních Celsia klesl dojezd v průměru o 4 % (při vypnuté klimatizaci). Pokud byla klimatizace zapnuta, dojezd klesl v průměru o 17 %. Ale je tu ještě jedna důležitá poznámka: Tesla podle CNBC tato čísla rozporuje s tím, že na základě milionu mil najezděných zákazníky firmy s Modelem 3 si je jistá, že při mrazech neklesá dojezd ani zdaleka tolik, co tvrdí AAA. Takže jednoznačný závěr ohledně toho, co se stane, až se zima zeptá, minimálně u Tesly chybí.

Malá poznámka na závěr: Minulý týden jsme tu trochu zauvažovali nad tím, zda se elektromobily nestanou černou dírou ziskovosti automobilek. Konkurence v odvětví je již tak ostrá a pokud se podíváme, kolik firmy chtějí investovat do elektromobility, nezdá se, že by měla polevit. Naopak. Odvětví tak klesá šance dostat se ze stavu dlouhodobě nízké návratnosti kapitálu (ROIC). Pro představu: Ford má průměrný ROIC za posledních pět let na 4 %, VW na 3,7 %, Toyota na 6 %, Renault na 4,6 %, GM na 5 %, Kia na necelých 9 %, BMW na 5,6 %. Celkově jsou tedy čísla až na výjimky znatelně pod nákladem kapitálu.

Bývalý šéf Fiatu pak prý dokonce žertem prosil zákazníky, aby si nekupovali jejich elektromobil, protože na něm firma těžce prodělává. Pokud půjde o plošnější jev, pro investory a akcionáře některých automobilek by, s trochou nadsázky, nakonec byla dobrá zpráva, pokud by jejich elektromobily měly se zimou skutečně problémy, a to limitovalo poptávku po nich. Můžeme namítnout, že zejména u firem s produkcí neluxusních elektrovozů vše vyřeší úspory z rozsahu a přicházející velké objemy výroby. Nezapomínejme ale, že výše uvedená čísla ROIC se týkají produkce s již existujícími masivními úsporami z rozsahu - jejich efekt na marže a zisky je očividně slabší než efekt oné ostré konkurence. A je otázka, proč by tomu mělo být u elektromobilů jinak. Možná nakonec vše skončí vlnou fůzí a akvizic, ale na tu se už také čeká hodně dlouho.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   9:54  HK.cash po údajích z Číny klesá o téměř 1 % X-Trade Brokers (XTB)
Út   9:03  Ranní okénko - Úterý ve znamení smíšeného sentimentu německých analytiků Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688