TNBiz (TN.cz)
09.02.2019 18:27:31

Počasí u nás i ve světě: Poslední roky byly nejteplejší

Nepříjemné zjištění přinesla analýza dvou amerických úřadů. Posledních pět let bylo totiž nejteplejších v historii naší planety. Na společné tiskové konferenci to ve středu oznámil americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) a agentura NASA. Informoval o tom portál cnn.com.

Podle vládní agentury NOAA a Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) byl minulý rok čtvrtým nejteplejším od roku 1880. Ještě tepleji však bylo v letech předchozích. "Posledních pět let bylo rekordně nejteplejších v historii," uvedli klimatologové na tiskové konferenci.

Odborníci z Goddardova institutu pro kosmický výzkum při NASA potvrzují, že průměrná celosvětová teplota stoupla v loňském roce téměř o jeden stupeň Celsia. "Rok 2018 je opět extrémně teplým rokem v rámci dlouhodobého trendu globálního oteplování,“ potvrdil podle CNN ředitel institutu Gavin Schmidt.

Podle Schmidta má na oteplování vliv lidská činnost. "Toto oteplování je z velké části zaviněno produkcí oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů do atmosféry," dodal.

Podívejte se, jak rostla průměrná teplota naší planety:

 

Klimatologové však upozorňují, že teploty nerostou na celé planetě stejně. Viditelné je hlavně v arktické oblasti, kde loni pokračovalo tání mořského ledu. To výrazně přispívá k růstu hladiny moře.

Nejde však jen o teploty a tání ledovců. Změny počasí vyvolávají také častější výskyt extrémních meteorologických jevů. "Dopady dlouhodobého globálního oteplování už pociťujeme. Při záplavách, během vlny veder i při intenzivních srážkách a změnách ekosystémů," dodává Schmidt.

Kvůli změnám počasí došlo jen ve Spojených státech ke čtrnácti katastrofám. Ty v roce 2018 napáchaly škody za jednu miliardu dolarů.

Analýza NASA pracuje s údaji z 6300 pozemních meteorologických stanic. Vychází rovněž z měření teploty hladiny moří pomocí lodí a bójí nebo měření na výzkumných stanicích na Antarktidě. Agentura NOAA získává data odlišným způsobem. Na svých závěrech se však obě organizace shodují.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty