Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  07.02.2019 15:39:43

Euru se množí špatné zprávy, hospodářský růst mu ani letos nepomůže

Euro dnes dostalo další impuls pro pokračování v prodejní aktivitě. Dá se tak usuzovat podle prognózy, kterou dnes zveřejnila Evropská komise, jelikož opět srazila svůj odhad pro hospodářský růst. Prognóza dnes dorazila poté, co včera dorazily z Německa data průmyslových objednávek, která poukázala na zhoršující se sentiment v největší ekonomice Evropy. Hlavní evropská měna dnes ztrácí již čtvrtou seanci v řadě a zatím nic nenapovídá tomu, že by se mělo z dlouhodobějšího hlediska něco změnit.

Evropská komise dnes snížila odhad růstu eurozóny na 1,3% z původních 1,9%. Růst celé Evropské unie byl také snížen z původních 2% na 1,5%. Evropská komise zhoršila svůj výhled i pro jednotlivé evropské ekonomiky. Itálie, která podle posledních čísel za čtvrtý kvartál vstoupila do recese, by měla růst pouhých 0,2%, což je pětileté minimum. Itálie za čtvrtý kvartál zpomalila o 0,1% a za předchozí kvartál o 0,2%. Recese je definována dvěma po sobě jdoucími kvartály se záporným růstem. Původně evropská komise odhadovala letošní růst 1,2%. Italský dluh, který dosahuje obrovského objemu je podle komise především rizikem pro samotnou Itálii. Italské vládní výdaje v roce 2019 byly jednou z hlavních věcí, které způsobily rozruch v posledních měsících a jsou rizikem i nadále. Italská populistická vláda byla v posledních měsících několikrát napomenuta komisí kvůli rozpočtovému plánu, jejímž cílem bylo zvýšit výdaje, snížit daně a znovuobnovit některé reformy předchozí vlády. Nakonec komise souhlasila s deficitním rozpočtem na něco málo přes 2%, limit EU je nastaven na 3%.

Zpomalení by se mělo dostavit i v dalších, a to klíčovým ekonomikách v Evropě. Například Německo, jakožto motor evropské ekonomiky by mělo letos zpomalit na 1,1%, původně komise odhadovala růst 1,8%. Německá ekonomika by podle německé obchodní a průmyslové komory mohla růst pouhých 0,7%, pokud vývoz do Británie klesne o 10%. Dombrovskis řekl, že rizika, která ovlivňují evropskou ekonomiku, zahrnují externí faktory jako obchodní spory a zpomalení v rozvíjejících se ekonomikách, především v Číně. Německo by se pravděpodobně mělo vyhnout technické recesi za čtvrtý kvartál poté, co se ve třetím kvartále se jeho růst snížil o 0,2%. Z Německa například včera dorazila data průmyslových objednávek. Ty v prosinci klesly o 1,6%, očekával růst o 0,3%. Jednalo se o druhý pokles po sobě a zároveň největší pokles v průmyslových objednávkách od června minulého roku. Pokles průmyslových objednávek se pravděpodobně později projeví na horší průmyslové produkci, která následuje po zveřejnění objednávek. Ať už se Německo vyhne recesi, či nikoliv nic se nezmění na tom, že růst v tradičně stabilní ekonomice výrazně zpomalil, speciálně v prostředí extrémně nízkých úrokových sazeb.

Je zřejmé, že ekonomický cyklus v Evropě se chýlí ke konci a je škoda, že během let prosperity vlády nedělaly dostatek, aby připravili „polštář“ pro horší časy. Pokud bude růsteurozóně - 0,1% nebo - 0,5%, je to příliš nízká hodnota, aby naplnila očekávání evropských zemí. Zpomalující ekonomická aktivita je problémem také pro evropskou centrální banku, která plánuje v létě zvyšovat úrokové sazby. Pomalý ekonomický růst není nic pozitivního také pro inflaci, která na přelomu roku ztratila na dynamice a výrazně zpomalila. Zvyšování úrokových sazeb je ideální v prostředí zrychlující inflace nad 2% inflačí cíl, jelikož vyšší sazby růst cen zbrzďují. Dnešní zprávu pochopitelně vstřebává euro, které ztrácí již čtvrtou seanci v řadě a kondice v domácí ekonomice jeho růstu nijak nenahrává a podle všeho ani nebude.

 

 

Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688