Patria (Patria Finance)
Komodity  |  06.02.2019 17:43:44

Summary: Zisku General Motors ublížily ceny komodit a měnové výkyvy

USA:

General Motors 4Q18

Americká automobilka uzavřela kvartál s tržbami na úrovni 38,4 mld. USD (+2 % yoy) při tržním konsensu pohybujícím se kolem 36,5 mld. USD. Provoznímu zisku ublížily (-0,3 mld. USD na 2,8 mld. USD) rostoucí ceny komodit (pravděpodobně cla na hliník) a měnové výkyvy, které stáhly provozní marži na 7,4 % z 8,2 %. Trh v tomto případě odhadoval jen 5,7 %. Čistý zisk na akcii ubral 15 % yoy a zastavil se na hodnotě 1,43 USD při konsensu 1,25 USD. Jednotkové prodeje meziročně sklouzly o 2,5 % na 1,21 mil. kusů automobilů, tržbám však pomáhaly vyšší ceny.

Nečekaně dobře dopadl i výhled na rok 2019, jenž počítá s čistým ziskem na akcii v intervalu 6,5 až 7,0 USD, zatímco konsensus trhu se pohybuje kolem 6,27 USD. Při střední hodnotě 6,75 USD to značí roční růst kolem 3 %.

Akcie General Motors mají za sebou velice dobrý měsíc a možná i proto přijaly výsledky vlažně s růstem o 1 %.

Spotify Technology 4Q18

Průkopník hudebního průmyslu poprvé ukončil kvartál s kladným provozním ziskem, v ostatních ohledech se nicméně držíme výhledu a predikcí. Tržby si drží svůj 30% meziroční růst a při finální hodnotě 1,5 mld. EUR se držely konsensu trhu. Hrubá marže se rozšiřuje o 2,2 p.b. yoy na 26,7 %, za což částečně můžou jednorázové položky. I bez nich by se však podívala na 25,8 % (+1,3 p.b. yoy). Pokles ceny akcií Spotify v posledním kvartálu roku zároveň snížil hodnotu odměn pro zaměstnance v akciích, což vytáhlo provozní zisk až k 94 mil. EUR. Dle slov managementu bychom se však i bez tohoto nečekaného bonusu dostali do plusových hodnot. Finální čistý zisk na akcii (očištěn o jednorázové položky) se usadil na 2,32 EUR při konsensu -0,15 EUR.

Provozní metriky se vyvíjely v podstatě dle očekávání. Management splnil, co slíbil a počet platících uživatelů dotáhl k 96 mil. (+35 % yoy). Uživatelů, kteří generují tržby přes poslouchání reklamy, přibylo dalších 25 % yoy a nyní jich je 115 mil. Dohromady tedy služby Spotify využívá měsíčně v průměru 210 mil. uživatelů, což odpovídá i konsensu trhu. Průměrné tržby z jednoho platícího uživatele pokračují ve svém trendu a klesají o 7 % yoy na 4,89 EUR.

Do dalšího kvartálu roku si pro nás management chystá tržby mezi 1,35 až 1,55 mld. EUR (cca +30 % yoy; kons. 1,47 mld. EUR), hrubou marži mezi 22,5 až 24,5 % (kons. 25,6 %) a počet platících uživatelů v rozmezí 97 až 100 mil. (cca +31 % yoy; kons 100 mil.). V podobném duchu splněného konsensu se nese i celý rok 2019. Na jeho konci by chtěl management vidět tržby mezi 6,35 až 6,80 mld. EUR (+25 %; kons. 6,7 mld. EUR), hrubou marži mezi 22 až 25 % (kons. 26,3 %) a počet platících uživatelů v intervalu 117 až 127 mil. (+27 %; kons. 121 mil.). Strategický plán navíc předpokládá akvizice za 400 až 500 mil. EUR, což společnost bezpečně pokryje ze současného stavu hotovosti na účtech (cca 900 mil. EUR).

Provozní zisk v černých číslech je sice hezký, trh se však dívá hlavně dopředu. Tady je jasné, že společnost pokračuje ve své expanzi stále stejným tempem a investoři by rádi viděli akceleraci. Nám se však výsledky líbily, protože management dostál svým slibům na jedničku a ještě přidal třešničku na dortu v podobě vysokého volného cashflow.

Akcie Spotify se po uveřejnění výsledků vracejí zpátky o 3 %.

EVROPA:


Daimler 4Q18

Výrobce ikonických vozů Mercedes namíchal svým investorů koktejl poměrně silných výsledků za 4Q18 a slabého výhledu na rok 2019. Tržby v posledním kvartálu narostly o 7 % yoy na 46,6 mld. EUR, čímž přeskočily predikce o více než 1 mld. EUR. Jednotkové prodeje si polepšily o 5 % yoy a dosáhly 918 tis. prodaných kusů automobilů, přičemž zvýšený zájem můžeme pozorovat napříč všemi divizemi. Nová regulace dieselových motorů se však podepsala na profitabilitě hlavní divize (vozy Mercedes), kde strhla provozní zisk o 20 % yoy. Podobné problémy hlásí i divize dodávek a provozní zisk společnosti jako takové kvůli tomu ubírá 20 % yoy na 2,7 mld. EUR (marže: 5,7 %).

Výhled na rok 2019 počítá jen s mírným růstem jak na tržbách, tak na provozním zisku a prodaných jednotkách. U tržeb by to znamenalo posunout se těsně nad 167 mld. EUR (kons. 170 mld. EUR), u provozního zisku nad 11,1 mld. EUR (kons. 13,1 mld. EUR) a prodaných kusů nad 3,35 mil. Jelikož se management u dividendy přidržuje výplatního poměru 40 % čistého zisku, muselo zákonitě dojít k nižší navrhované dividendě pro rok 2018. Současná výše 3,25 EUR na akcii (3,65 EUR za 2017), implikuje při současné ceně akcií Daimler dividendový výnos 6,3 %.

Akcie Daimler ubírají 2 %.

ING Groep (Investiční tipy) 4Q18

Holandská banka nám se svými kvartálními výsledky opět vykouzlila úsměv na tváři. Růst příjmů z poplatků o 5 % yoy byl nyní doprovázen posílením čistého úrokového výnosu o 2 % yoy. V obou případech se podařilo překonat konsensus trhu, avšak rozjetý vlak trochu zbrzdila špatná investiční divize. Celkové tržby rostoucí o 3 % yoy na 4,5 mld. EUR tak překonaly predikce jen o cca 1 %. Rizikové náklady bohužel nečekaně narostly o 30 % yoy, což bylo zapříčiněno hlavně opatrnějším přístupem k portfoliu nizozemských hypoték. V poměru k průměrným rizikové váženým aktivům (RWA) sice nabraly z 25 bps na nynějších 31 bps yoy, avšak nejedná se o nic dramatického. Trh s tím navíc dopředu počítal a čistý zisk nakonec roste o 25 % yoy na 1,27 mld. EUR, překonávajíce konsensus trhu o 0,1 mld. EUR.

Ještě pár slov k úvěrovému portfoliu. Objem poskytnutých úvěrů byl navýšen až o 4 % yoy, čímž více než dostatečně vyvážil klesající čistou úrokovou marži (1,56 %; +4 bps qoq; -2 bps yoy). Poměr klasifikovaných úvěrů k celkovému objemu poskytnutých úvěrů (v hantýrce ING se jedná o Stage 3 ratio) se snížil o 30 bps yoy na 1,5 %. V předešlých výsledcích se nám dostalo informací speciálně k portfoliu v rizikovém Turecku. ING nyní vydala aktualizaci, která ukazuje, že objem poskytnutých úvěrů v tomto regionu šel dolů o dalších 300 mil. EUR qoq na 13 mld. EUR (2,17 % všech úvěrů banky). Mírně se nám navýšil poměr úvěrů denominovaných v turecké liře (z 39 % na 41 %), nicméně pořád platí, že expozice je výhradně na podniky, jejichž příjmy i výdaje jsou jen v lirách (zanedbatelný dopad měnových výkyvů). Podíl toxických úvěrů narostl na 2,8 % (+50 bps qoq), což se pořád zdá v normě.

Návratnost vlastního kapitálu (ROE) šla mezikvartálně dolů na 10,2 % (-250 bps), meziročně však došlo ke zlepšení o téměř 200 bps. Na evropské poměry jsou tato čísla pořád nadprůměrná. Kapitálová přiměřenost vyjádřena ukazatelem CET1 na úrovni 14,5 % (+50 bps qoq) také mezi konkurenty vyčnívá.

Ve zkratce řečeno, ING si vedla výborně víceméně na všech frontách a ve srovnání s konkurencí ji hrála do karet maličká investiční divize, jejíž špatná čísla s sebou nestrhla celou banku.

Akcie ING dnes posilují o 6 %.

BNP Paribas (Investiční tipy) 4Q18

Problémy investiční divize stály za neúspěchem francouzské banky v tomto kvartálu. Zaknihované tržby ve výši 10,2 mld. EUR (-4 % yoy), čímž mírně podstřelily konsensus trhu stanovený na 10,4 mld. EUR. Příjmy z FICC segmentu se totiž propadly o 15 % yoy a příjmy z obchodování na akciových trzích až o 70 % yoy (průměr konkurence: FICC -15 % yoy, akcie +6 % yoy). V prvním případě je na vině nízký zájem klientů o evropské dluhopisové produkty, které pořád nesou extrémně slabý výnos. Akciový segment zase zasáhla tržní korekce v závěru roku a ztráta hedgingových pozic na amerických indexech. Situaci naštěstí zachraňoval retail, jenž dokázal vyvážit prostředí nízkých úrokových sazeb nabídkou nových produktů pro své klienty.

Nákladové položky si ve všech ohledech vedly dobře, predikce ale bohužel překonat nedokázaly. Provozní náklady drží banka na uzdě a meziročně stagnovaly na 7,7 mld. EUR. Radost nám dělají rizikové náklady, které se propadly o 9 % yoy na 0,9 mld. EUR i zásluhou zlepšení situace v Itálii (BNP Paribas je ze všech evropských bank mimo Itálie nejvíc exponovaná na tento region). Poměr rizikových nákladů k celkovým poskytnutým úvěrům nyní dosahuje již jen 42 bps (-12 bps yoy). Úvěrové portfolio mimochodem nabobtnalo o 3 % qoq, což zajisté pomohlo k dobrému výsledku retailového bankovnictví.

Čistému zisku hodily záchranné lano daňové náklady, které byly až o 75 % nižší než očekával trh, čímž jej vytáhly o 2 % nad konsensus. Bohužel, management si uvědomuje těžkou pozici své investiční divize a přistoupil proto k snížení cílené návratnosti vlastního kapitálu (ROE) pro rok 2020 z 10 % na 9,5 %. Když už jsme u toho, ROE se v posledním kvartálu roku dostalo na 8,2 % a tedy o 70 bps níže než v předešlém roce (ROTE 9,6 %; -90 bps yoy). Kapitálová přiměřenost vyjádřená ukazatelem CET1 se drží na úrovni 11,8 %.

Suma sumárum, nebýt tragického výsledku investiční divize, tak máme před sebou sadu výborných čísel. Musíme navíc pochválit retailové bankovnictví, které banka dokáže rozvíjet i v prostředí nízkých úrokových sazeb a holubičí ECB.

Akcie BNP Paribas se po horším startu dostaly o 1,5 % nad včerejší zavírací cenu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688