Michal Dvořák (TradeCentrum)
Akcie ve světě  |  06.02.2019 13:14:04

Podhodnocený Microsoft


Z aktuálního pohledu se cena akcií společnosti Microsoft od reportu hospodářských výsledků za poslední dvě čtvrtletí příliš nezměnila. Opomíjejí investoři dobrou příležitost?

Microsoft již dlouhou dobu předvádí akcionářům velmi stabilní a vysoce příjmový business. Na první pohled by se mohlo zdát, že Microsoft je nadhodnocená a pro investory ne příliš zajímavá společnost. Opak je však pravdou.

Čtvrtletní výsledky: solidní dojem

Společnost Microsoft zaznamenala ve svém druhém čtvrtletí fiskálního roku 2019 solidní růst tržeb ve výši 12% na $32.5 mld., což je jen o $40 mil horší výsledek než čekal trh. Čistý zisk činil $8,4 miliardy. Očištěné EPS pak dosáhlo $1,08 vs. očekávání trhu $1,09. Provozní příjem činil $10,3 miliardy, což reprezentuje růst o 18%.

Výsledky Microsoftu, ale měly i řadu další pozitiv. Výnosy za produktivitu a podnikové procesy dosáhly výše $10,1 miliardy (konsenzus: $10,09 miliardy). Výnosy z inteligentního cloudu dosáhly výše $9,4 miliardy (+21% Y/Y, konsenzus: $9,28 miliardy), kde výnosy ze serverových produktů a cloudových služeb se zvýšily o 24%, což bylo způsobeno růstem výnosů z Azure o 76%. Příjmy z her se zvýšily o 8%, přičemž software a služby Xbox se zvýšily o 31%.

O kvartál dříve, tedy za fiskální Q1 firma reportovala příjmy $29,1 miliardy (růst o 19%, konsenzus byl překonán o $1,22 mld.), provozní příjem činil $10,0 miliard (růst o 29%), čistý zisk $8,8 miliardy (růst o 34%). Zředěný zisk na akcii činil $1,14 USD a zvýšil se o 36%.

Firemní Cash flow

Free cash flow společnosti Microsoft meziročně pokleslo o 5,2 miliardy dolarů tedy o 2%. Nicméně, s ohledem na skalní bilanci Microsoftu s čistou hotovostí přesahující $50 miliard, to není nic dramatického.

I přes to Microsoft vrátil akcionářům prostřednictvím odkupů a dividend celkovou částku $9,6 miliardy. To opět demonstruje sílu Microsoftu plnit své závazku vůči akcionářům.

 

Výhled není silný, ale…

Společnost Microsoft měla obzvlášť silný vývoj v roce 2018, což umožňuje srovnání s fiskálním rokem 2019 jen poměrně obtížně.

Microsoft předpokládá za Q3 tržby z $29,4 mld až $30,1 mld (konsensus: $29,83 mld). Produktivita a obchodní procesy na úrovni $9,9 - $10,10 mld (konsensus: $10,15 mld; Inteligentní cloud $9.15 - $9.35 mld (konsensus: $9.27 mld); osobní počítače, $10.35 - $10.65 mld (konsenzus: $10.35 mld).

Aspekt, na který by se měli investoři zaměřit je, jak rovnoměrně rozložený růst je kolem celkové  konsolidované růstové hodnoty společnosti Microsoft. Mnoho analytiků z Wall Street bylo kvůli nedostatku pozitivních překvapení ve výhledu zklamáno. Nicméně na druhý pohled to tak být nemusí.

Firma má v některých aspektech určitě rezervy, např. v cloudových a herních službách včetně Azure. Růst příjmu o 76% u Azure se může zdát jako poměrně vysoký, ale ve skutečnosti by toto číslo mohlo být výrazně vyšší.

Dalším aspektem jsou akvizice firmy, které firmě bezpochyby přinesou další výrazný nárůst příjmů. Připomeňme si, že výnosy v uplynulém čtvrtletí třeba jen z LinkedInu se zvýšily o 29%, přičemž rekordní míra angažovanosti byla zvýrazněna růstem z 30%. Co přinesou firmě akvizice dokončených projektů jako GitHub nebo Spectrum? A co ty plánované?

Ocenění: levnější než by mělo

I když poměr Price-to-Sales společnosti Microsoft je vyšší než poměr třeba u Amazonu nebo Googlu, Microsoft za tento vysoký násobek více než odpovídá skutečností, že jeho příjmy byly převedeny do velmi silných peněžních toků. Můžeme vidět, že tento sentiment se odráží v násobku Price-to-Cash-Flow ve výši 17,3x. Microsoft se tak v současné době obchoduje s přibližně 30% slevou oproti konkurenci.

 

Jinými slovy, můžeme vidět, že navzdory nepřetržitému zveřejňování solidního zisku, příjmů a růstu cash flow, zůstávají investoři skeptický nad schopností společnosti Microsoft dále růst. Není ale nejlepším způsobem jak dobře investovat vložit peníze do stabilních společností se silným cash flow?

 

 

 

TradeCentrum

TradeCentrum.com je investiční platforma. Poskytuje ekonomické informace, analýzy měnových párů a analytickou podporu pro obchodování na forexu a s CFD.

Více informací na: www.tradecentrum.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688