Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  04.02.2019 08:39:25, aktualizováno 09.02.2019 09:00:28

Nováková (MPO): Nový jaderný zdroj by měl stavět ČEZ s garancí státu


Nový jaderný zdroj v ČR by měla stavět společnost ČEZ s nějakou formou garance státu. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO). To je varianta financování, kterou preferuje vláda, dodala.
 
"To je varianta, na které určitě budeme pracovat. To jakou formou bude řešena vazba na minoritní akcionáře, bych teď nechtěla předjímat," uvedla Nováková. Zopakovala, že je nereálné, aby byl tendr na výstavbu vypsán ještě letos.

Plány na možnou stavbu nového jaderného zdroje v ČR už několik let brzdí právě nejasnosti o financování. Nováková toto pondělí před jednáním vlády řekla, že o investičním modelu stavby nového tuzemského jaderného bloku by mělo být jasno do dubna letošního roku.

"Tendr bude tehdy, až bude jasno o investičním modelu a i o tom, jakou formou budeme investovat a budeme to mít vyjednáno v Bruselu. Dá se předpokládat, že s velkou pravděpodobností tam bude nějaká veřejná podpora, tu budeme muset v Bruselu vydiskutovat," zopakovala dnes Nováková. "Tento rok je před námi tenhle úkol," dodala.

Ministryně během loňského roku hovořila o tom, že o modelu stavby nového bloku by se mělo rozhodnout do konce roku 2018. Loni na podzim ona i premiér Andrej Babiš (ANO) připustili, že vláda může rozhodnutí o případné stavbě nového jaderného zdroje odložit a prodloužit životnost Jaderné elektrárny Dukovany. Babiš následně zprávu o prodloužení provozu elektrárny a odkladu stavby označil za nesmysl vytržený z kontextu. Stavbu nového bloku Dukovan by podle něj měla zajistit dceřiná firma ČEZ. Stát je připraven podpořit investici tím, že ji bude garantovat jako druhý v pořadí, uvedl premiér již dříve.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží 70 procent akcií. Jaderná elektrárna Dukovany s celkovým výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Její první blok je v provozu od roku 1985.

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá šest společností. Jde o ruskou státní společnost Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a americký Westinghouse. Proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR se dlouhodobě staví ekologové.

MPO chce také do měsíce předložit novelu zákona, která změní způsob jmenování a odvolávání členů rady Energetického regulačního úřadu. "Chceme jít cestou způsobu řízení Českého telekomunikačního úřadu, kde je jednoznačně řečeno jaká je role předsedy a za co nese zodpovědnost," uvedla dnes v České televizi Nováková. MPO nyní čeká na stanovisko EK.

Nyní je zákon podle ministryně nejednoznačný. Rada je v současnosti nekompletní. O chybějícího pátého člena by mohla být doplněna v polovině února. Poté bude jmenován její nový předseda, uvedla již minulý týden Nováková. Výběrové řízení na volné místo skončilo na konci ledna.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688