TNBiz (TN.cz)
Dům a stavba  |  03.02.2019 10:27:05

Chystá se nové snímkování Česka. Kdy budou fotit váš dům?

Lidé z části západních, středních a severních Čech se již brzy dočkají nových fotek svých domovů. Chystá se totiž další kolo leteckého snímkování. Probíhat bude od pozdního jara do časného podzimu.

Obyvatelé regionů na západě Česka budou moci na jaře spatřit nad svými domovy letadla, která budou již potřetí detailně mapovat republiku. Postupně vzniknou ortofotomapy Plzeňského, Ústeckého, Libereckého a Středočeského kraje a Prahy.

Další kolo leteckého snímkování začne v květnu a potrvá pravděpodobně do září. "V minulých letech – od roku 2014 a podruhé od roku 2016 – jsme realizovali již dvě kompletní snímkování České republiky. Třetí řada snímků odstartuje na západě země a v letošním roce tak vzniknou ortofotomapy Prahy, Středočeského, Ústeckého, Libereckého a Plzeňského kraje. Další část republiky plánujeme snímkovat v příštím roce,“ uvedla Drahomíra Zedníčková ze společnosti TopGis, která snímkování provádí.

Nad tuzemskou krajinou bude v letošním roce létat Cessna 404 vybavená velkoformátovou kamerou nebo stejně vybavená dvoumotorová Partenavia P68. Výstupem budou velmi detailní snímky s rozlišením 12,5 cm/pixel. Na fotografiích tak budou vidět i různé detaily jako nápisy v krajině, na střechách nebo vozovce.

Výsledné ortofotomapy poslouží klientům společnosti, na internetu ale budou k dispozici i široké veřejnosti. "Pracovat s nimi budou například energetické firmy, Správa železniční dopravní cesty, Státní zemědělský intervenční fond, poskytovatelé infrastruktury, města a obce či některé univerzity. Zároveň se po zpracování objeví ve webové mapové aplikaci GisOnline.cz a také na webu ChytreMapy.cz, který kombinuje naše vlastní ortofotomapy s přímým přístupem do katastru a dalšími nástroji,“ popsala Zedníčková.

Samotné snímkování není jednoduché a příprava na něj probíhá už nyní. Čekání na vhodnou dobu k samotnému snímkování může trvat i několik týdnů, protože významnou roli hraje bezoblačné počasí. Pořizování leteckých snímků se také nedá provádět celoročně, ale je k němu ideální období od jara do podzimu, kdy jsou dobré světelné podmínky a díky poloze a úhlu slunce výsledné snímky neruší extrémní stíny.

Také následná kompletace je velmi časově náročná, pracovníkům zabere stovky hodin. Velkou spoustu práce obnáší i úprava jednotlivých spojů snímků. V závislosti na době pořízení jednotlivých snímků je například třeba upravit barevné přechody tak, aby spolu všechny části perfektně ladily. "Nestane se tak, že na výsledné ortofotomapě bude část pole již pooraná a na druhé bude stále vidět rostoucí obilí,“ dodala Zedníčková.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688