Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.02.2019 10:44:06

Víkendář: Zamíchají Nizozemci po brexitu evropskými kartami?

Nizozemí by rádo vyplnilo volný prostor, který po sobě zanechá Británie ve chvíli, kdy odejde z Evropské unie. Tvrdí to Politico s tím, že tento cíl je definován v dopise, který minulý týden zaslal nizozemský ministr zahraničních věcí Stef Blok parlamentu. Tento dopis popisuje strategii, které by se chtěl držet premiér Mark Rutte před volbami do Evropského parlamentu naplánovanými na květen letošního roku. Rutte přitom podle Politica již nyní získává pověst obránce liberální politiky. Podle dopisu by byl také rád, aby se Nizozemci dostali do klíčových pozic ve vedení Unie poté, co z nich odejdou Britové.

Nizozemí patří mezi země, které se nejvíce obávají politických dopadů brexitu,“ píše Politico s tím, že Rutte sám sebe pasuje do role bojovníka proti „nekontrolovanému evropskému federalismu“. EU podle něj musí ukázat, že je schopna plnit „základní sliby a Brusel slouží jednotlivým zemím a ne naopak“. Moc má být podle něj „pevně ukotvena v hlavních městech jednotlivých členských zemích“.

Stef Blok zase tvrdí, že „nizozemské zájmy v Evropě a pozitivní přístup k Unii v žádném případě neznamenají bezhraniční integraci“. Nizozemí je podle ministra v dobré pozici, ve které může hrát vlivnější roli v celé EU. Jako vážného partnera k diskusi jej prý vnímají zejména Německo s Francií. Konkrétně by se pak jeho země chtěla věnovat hlavně následujícím bodům: Migraci, bezpečnosti, silné a udržitelné ekonomice, klimatickým změnám a „podpoře a ochraně hodnot v zahraničí“.

V otázce migrace nizozemská vláda preferuje „prevenci dosaženou dohodami s africkými zeměmi a férové rozdělení migrantů mezi země EU“. Podle ministra má praxe do ideálu daleko a jeho vláda je připravena k dohodám, které „přispějí k omezení ilegální migrace“. V oblasti ochrany životního prostředí dokument zmiňuje přechod na udržitelné a z hlediska klimatu neutrální hospodářství, které „firmám nabízí příležitosti a tvorbu nových pracovních míst“.

Blokův dopis se také věnuje „obavám z protiunijní politiky a rétoriky“. Ty mohou totiž vytvářet hluboké rozpory, a to zejména mezi západní Evropou na straně jedné a Polskem a Maďarskem na straně druhé. Blok rovněž hovoří o „vlcích, kteří radši rozdělují, než aby budovali mosty“. Společnými hodnotami podle něj jsou „vláda práva, demokracie a dodržování dojednaných dohod“, tyto hodnoty jsou ale stále více interpretovány odlišným způsobem či dokonce „otevřeně zpochybňovány“.

EU prochází dlouhodobou krizí důvěry a autority a je důležité věnovat pozornost i nesouhlasným hlasům,“ píše Blok v dopise. Podle jeho názoru přitom k EU neexistuje žádná důvěryhodná alternativa, ale skeptické názory by měly být brány v úvahu, a ne odsuzovány. EU se pak v první řadě musí snažit o obnovu důvěry občanů. „Nyní již 70 let starý projekt míru, svobody a harmonizace je jedinečný a v mnoha ohledech úspěšný,“ míní Blok.

Zdroj: Politico

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688