Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  28.01.2019 14:48:24

Pouze jeden z pěti dlužníků v exekuci se zdržuje na adrese trvalého pobytu


Jen 19 procent dlužníků, proti kterým je v současnosti vedena exekuce, bydlí na adrese svého trvalého pobytu. Celých 35 procent dlužníků v exekuci má trvalý pobyt hlášen na obecním úřadě, dalších 46 procent dlužníků se pak fakticky nezdržuje na formálně uvedené adrese trvalého bydliště. Data vyplývají z analýzy databáze aktivních spisů více než 220 tisíc dlužníků z řad fyzických osob Exekutorského úřadu v Přerově.

 

Skutečnost, že většina dlužníků není k zastižení na adrese svého trvalého pobytu, výrazně komplikuje práci exekutorských úřadů. V první řadě vede k velmi nízké míře doručitelnosti oznámení o zahájení exekuce s výzvou k jejímu dobrovolnému plnění. Například v loňském roce si tuto zásilku převzalo pouze 28,1 procent dlužníků, u kterých byla zahájena nová exekuce. V rámci následného postupu pak exekutoři mnohdy musí vyvinout až detektivní práci v terénu, aby se jim dlužníka podařilo vypátrat a mohli s ním například zahájit jednání o splátkovém kalendáři či přistoupit k zabavení jeho movitého majetku,“ popisuje situaci Lukáš Jícha, soudní exekutor z Exekutorského úřadu v Přerově.

 

Analýza zároveň poukazuje na potenciální nefunkčnost systému tzv. exekutorské teritoriality, jehož zavedení dlouhodobě prosazuje Exekutorská komora i část poslanců a senátorů a podle kterého by případy jednotlivým exekutorům byly přidělovány právě podle adresy trvalého bydliště dlužníka. Zastánci tohoto principu tvrdí, že je potřeba přiblížit exekutora k dlužníkovi, aby spolu mohli být v častějším kontaktu a snížily se cestovní náklady, které nese dlužník. „Praxe jasně ukazuje, že většina dlužníků nemá zájem se na exekutorské úřady osobně dostavovat, výše cestovních výdajů exekutora je pak již 6 let zastropována limitem 1 500 a veškeré náklady nad tento limit hradí věřitel, nikoli dlužník. I pokud bychom pominuli tyto skutečnosti, z analýzy jasně vyplývá, že k přiblížení exekutora k dlužníkovi by teoreticky mohlo dojít jen v mizivé části případů, což zcela postrádá smysl,“ uzavírá Lukáš Jícha.

 


Exekutorský úřad Přerov JUDr. Lukáše Jíchy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688