Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  27.01.2019 16:13:21

Boří se světový řád a ten nový vyvolává vážné pochybnosti

„Vážné pochybnosti“ o měnícím se přístupu ke globální politice vyjádřili tento týden představitelé světových elit na výročním ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. Postrádají v něm kompromis a multilateralismus.

„V dnešním světě vidíme nový přístup. Přístup, který vyvolává pochybnosti o platnosti mezinárodního systému. Říká se ´měli bychom se nejprve starat o vlastní zájmy´ a až poté z toho vybudovat řád dobrý pro všechny,“ pronesla ve středu německá kancléřka Angela Merkelová na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. „Mám vážné pochybnosti, zda je to ten správný způsob,“ dodala.

„Myslím si, že (když jde o) naše národní zájmy, že bychom je měli vždy chápat tak, že musíme vždy pamatovat na to, že i ostatní mají své vlastní zájmy, s těmi se musí počítat a až pak vytvořit win-win situaci, která nás bude navigovat mezinárodní politikou,“ pronesla Merkelová.

S podobným názorem jako Merkelová přišel i ředitel specializované banky a správce aktiv Investec Hendrik du Toit. Obchodní jednání mezi USA a Čínou nejsou podle něj jen o obchodu, ale právě o „novém světovém řádu“, řekl CNBC. „Pokud získáme nefunkční světový řád, který vzejde z prostoru, který byl posledních 20, 30 let od pádu komunismu velmi dobrý pro byznys, pak mohou nastat velké problémy.“

Čínský miliardář a zakladatel gigantu Alibaba Jack Ma šel ve svém projevu ještě dále. Historie podle něj ukazuje, že technologické inovace jsou primárním faktorem za světovými konflikty. Technologie také mohou vést ke třetí světové válce. „První světová válka byla kvůli první technologické revoluci,“ řekl v Davosu. „Druhá technologická revoluce způsobila druhou světovou válku. Tohle je třetí technologická revoluce…,“ dodal Ma.

Nicméně i přes černý scénář Jacka Ma se USA i Čína snaží obchodní válku zmírnit. Koncem minulého roku se dohodly na 90denním příměří, které má sloužit k dalšímu vyjednávání a k odkladu jakýchkoliv dalších nárůstů cel do konce této lhůty. Čísla, která přišla od té doby, ukazují na klesající tempo růstu HDP Číny, které loni zpomalilo na 6,6 %, tedy na nejpomalejší tempo za posledních skoro třicet let. Přišel také snížený výhled MMF pro růst globální ekonomiky.

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn také poukázal na zhoršující se globální ekonomiku a uvedl, že Německo zaujme ve své hospodářské politice nový postoj. „Jako vždy po velmi dobrých letech mohou nastat problémy. Nyní tedy potřebujeme podpořit růst… chceme například snížit daně, více investovat do infrastruktury, do digitalizace společnosti, širokopásmového připojení, 5G a sektoru zdravotnictví,“ upřesnil Spahn.

Du Toit přesto zůstává ohledně globální ekonomiky klidný: „Všichni si myslí, že tu probíhá katastrofa, ale měny na rozvíjejících se trzích se v posledních měsících skutečně dobře zotavily. Je zde možnost zamknout výnosy, vydělávat peníze ve světě, který stále ještě je – měl by být – světem nízkých výnosů.“

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688